Közadakozásból igyekszik összegyűjteni az Állami Számvevőszék által kiszabott bírságot a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Időközben minden eddiginél élesebb nézetkülönbségek, belső viták osztják meg a tagságot, a puccsisták pedig Morvai Krisztinát szeretnék a mozgalom élén látni.

Ha azt gondoltuk volna, hogy eltelik hét Jobbik-botrány nélkül, alaposan tévedtünk. E sorok írásakor éppen azzal van tele a Simicska-sajtó és a vele karöltve közlekedő balliberális tájékoztatás, hogy a Jobbik közadakozásból igyekszik összegyűjteni az Állami Számvevőszék várhatóan 660 milliós bírságát. Az ügyet azonnal összekapcsolták a hazai demokrácia állapotával, a Jobbik politikusai pedig egyenesen arról beszélnek, hogy veszélybe került pártjuk indulása a tavaszi választáson.

Miről is van szó? Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a Jobbik 2017 első felében 331 millió 660 ezer forint értékben fogadott el tiltott kampánytámogatást. A párttörvény kimondja, hogy a támogatás összegét be kell fizetni az érintett pártnak az államkasszába, hiszen azt jogosulatlan támogatásként fogadta el. Ezzel párhuzamosan pedig a tiltott finanszírozás mértékével csökkenteni kell az állami költségvetés által megállapított párttámogatást is.

A jobbikos vádra, miszerint a vizsgálat eleve ellenük irányult, nem árt megjegyezni: a számvevőszék tavaly augusztustól hét párt gazdasági ügyeit tekintette át. Közülük csak egy akadt, amelyik egy honi milliárdos hathatós segítségével költséges plakátháborút kezdett: a Jobbik. Nem állja meg a helyét a Jobbik másik állítása sem, miszerint ők el akartak számolni a közpénzekkel, csak nem engedték. Az ÁSZ közleménye szerint ugyanis a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére sem tett eleget a pártfinanszírozás ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének, akadályozva ezzel az ellenőrzés lefolyását. A törvény szerint a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti, ami ebben ez esetben azt jelenti, hogy a Jobbikot 660 millió forintra büntették.

Bár a számvevőszéki vizsgálatról már ősszel érkeztek hírek, és szakemberek – például ifj. Lomnici Zoltán – már akkor figyelmezettek a sajtóban a példátlanul nagy büntetés lehetőségére, a Jobbikban a jelek szerint nem készítettek vészforgatókönyvet, mert a kormányt lejárató plakátkampányt mindennél fontosabbnak ítélték. Most közadakozásra szólítottak fel, és miközben a nemzetközi közvélemény segítségét kérték, egyúttal az egész hazai politikai intézményrendszer ellen heves támadásokat intéztek.

A szabályokat be kell tartani, mondta az M1 pénteki műsorában az üggyel kapcsolatban Kiszelly Zoltán. A politológus szerint ha a Jobbiknak van is pénze, nem abból akarják befizetni, inkább a híveikhez fordulnak, nyilván azért, mert ezzel a témával igyekeznek megszólítani őket, ha már előző témájuk, a bérunió a jelek szerint nem volt sikeres.

Mindeközben a Jobbikban és hold­udvarában soha nem tapasztalt indulatok forrnak a pártvezetés ellen. Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Toroczkai László, Dúró Dóra után most Pongrátz Gergely öccse, Pongrátz András fakadt ki a Jobbik ellen. „Gergely bátyám forog a sírjában Vona miatt” – üzente a legendás 56-os hős fivére és felszólította a pártelnököt: vegye le irodája faláról Pongrátz Gergely fotóját.

Lapunk úgy tudja, Vona Gábor politikájának ellenzői, akik között országos politikusok, frakciótagok és vidéki alapszervezeti vezetők is akadnak, már több alkalommal is tanácskoztak a mostani vezetés elmozdításának lehetőségéről. Úgy tudjuk, Morvai Krisztinát kérik fel, hogy álljon a megújult Jobbik élére. Hogy a választásig erre lesz-e mód, erősen kérdéses, de az általunk megkérdezettek egyöntetűen állítják: ha a Jobbik nem győz a tavaszi választáson, a pártszakadás elkerülhetetlen. Márpedig Vona Gábor pártja nem éppen a közvélemény-kutatások hőse, jócskán lemaradva a Fidesztől, maximum a legnagyobb ellenzéki párt címért futhat versenyt baloldali vetélytársaival.

Szentesi Zöldi László