Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

„A nemzetközi szervezetek előrejelzései alapján a szaktárca számításokat végzett arról, miképpen érinthetik Magyarországot a globális koronavírus-járvány hatásai” – idézi a lap szombati száma Tállai Andrást, aki hozzátette: a számok jelenleg azt mutatják, hogy a legkedvezőbb feltételeknél a magyar gazdaság 3,7 százalékkal növekedhet 2020-ban, a legrosszabb helyzetet vázoló forgatókönyv szerint viszont akár 0,3 százalékos visszaesés is elképzelhető. Utóbbi igen mély válságot feltételez, olyat, amikor a világgazdaság legfeljebb stagnál, az Európai Unió gazdasága pedig 2,5 százalék körüli mértékben zsugorodik.

A lehetséges hatásokról beszélve az államtitkár kiemelte, hogy most a magyar gazdaság kimagaslóan jobb helyzetben van, mint a legutóbbi, 2008-as globális krízis idején. A magyar volt az utóbbi időben az unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, a kormánynak ráadásul jelenleg is van némi mozgástere, így már készülnek gazdaságvédelmi intézkedések.

Arra a kérdésre, hogy ezeket mikor jelenthetik be, az államtitkár azt válaszolta: a kabinet minden lépést a járvány hatásainak figyelembevételével tesz meg.


A Magyar Iparszövetség (OKISZ) arra készül, hogy felmérje tagjai körében a koronavírus miatt jelentkező ágazati problémákat – mondta Vadász György, a kisvállalkozói érdekképviselet ügyvezető elnöke az MTI-nek.

A Magyar Iparszövetség országos munkaadói társadalmi szervezetnek 22 területi, illetve szakmai tagszövetség, 2 társult szakmai érdekképviselet a tagja, amelyek mintegy 45-50 ezer munkavállalót foglalkoztató 1800 kis- és középvállalkozást fednek le főleg az ipar és a szolgáltatás területén.

A szövetség elnöke úgy látja, hogy az építőiparnak, a turizmusnak, és a testet érintő szolgáltatást – például fodrász, kozmetika – nyújtó vállalkozásoknak segítséget kell adni a járvány miatt várható visszaesés enyhítésére.

Vadász György elmondta, a tagságtól már kérték, hogy mérjék fel saját területükön, hol érzik már most a veszély jeleit, a visszajelzések alapján összeállított előzetes felmérést a március 25-ei elnökségi ülésen értékeli, a javaslatokat az áprilisi elnökségi ülésen véglegesítenék.

Hozzátette, remélhetően a foglalkoztatásban nagy szerepet játszó kkv-szektor a járvány miatt várható átmeneti nehezebb időszakot pozitívan túl tudja majd vészelni.

Az iparszövetség elnöke elmondta, legutóbbi elnökségi ülésükön értékelték a tisztújító küldöttgyűléshez kapcsolódóan az érdekképviselet ötéves tevékenységét, a magyar gazdaság helyzetét. Úgy ítélték meg, az országba érkezett befektetések is alátámasztják, hogy a magyar gazdaság megfelelő terep a hosszú távú építkezéshez.

A Magyar Iparszövetség az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, és remélik, ebből az alkalomból pozitív képet tudnak adni a magyar gazdaság, a szövetség helyzetéről, kilátásairól – mondta Vadász György.


Egy világjárvány ideje alatt megtörténhet, hogy az üzleti partnerek nem képesek vagy nem hajlandóak személyesen találkozni, hogy aláírjanak egy szerződést. A videón keresztül történő személyazonosítás és a minősített elektronikus aláírás (QES) használata, mely a kézzel tett aláírással azonos joghatással bír, segít fenntartani az üzletmenet folytonosságát járvány idején is – hívja fel a figyelmet a Trustchain Systems Kft.

A leginkább érintett iparág az eseményszervezés, a turizmus, a gyártás, a logisztika, a kiskereskedelem, valamint a vendéglátóipar lehet.

A cég arra is figyelmeztet, hogy sok szerződésben alkalmazzák az „üzleti nap” fogalmát annak megállapítására, hogy mennyi idő áll a felek rendelkezésére egyes szerződéses kötelezettségeik teljesítésére. Ezért fontos lehet áttekinteni a szerződésekben az üzleti nap fogalmát, valamint az érintett szerződéses pontokat, és átértékelni, hogy reális-e az üzleti napokban megadott határidők betartása.

Azt is figyelembe kell venni, hogy különböző országok eltérően reagálhatnak a rendkívüli helyzetre. Kínában például rendkívüli munkaszüneti napokat vezettek be, míg a hongkongi kormányzat eddig nem jelentett be munkaszüneti napot, de ideiglenesen bezárt, illetve felfüggesztett számos közszolgáltatást, beleértve a postát is.

Különösen fontos a szerződés pontos megfogalmazása, valamint a szerződésben megadott irányadó jog. Ahol bizonytalan szerződéses pontok maradnak, érdemes jó előre egyeztetést kezdeményezni a szerződő féllel.

A járványok kitörése vagy egyéb meghatározó események megzavarhatják az ellátási láncot, szolgáltatások lemondását vonhatják maguk után, és általában csökkentik a befektetési és költekezési kedvet. Ha a vállalat arra a megállapításra jut, hogy nem tud teljesíteni, megpróbálhat módot találni kötelezettségei felfüggesztésére vagy megszüntetésére.

A kereskedelmi szerződések gyakran tartalmaznak vis maior klauzulát, amely a rendkívüli helyzetekről rendelkezik. Ugyanakkor a szerződő felek országában eltérő szabályok lehetnek érvényben a vis maior helyzetek kezelésére, ezért ismét csak lényeges a szerződés pontos megfogalmazása, valamint az irányadó jog megválasztása.

A vis maior események sem mentenek fel a szerződéses kötelezettségek teljesítése alól, a jóhiszeműség elvét követve továbbra is teljesíteni kell a vállalt fizikai és pénzbeli kötelezettségeket. Itt különösen fontos annak megállapítása és megfelelő dokumentálása, hogy a mulasztás milyen mértékben köthető közvetlenül a koronavírus-járvány kitöréséhez, illetve az ahhoz kapcsolódó állami intézkedések követéséhez.

Amennyiben a szerződés egy szállítói teljesítésnek a koronavírus-járvány kitörésével összefüggésben lévő mulasztása miatt nem teljesíthető, arról szintén egyértelműen tájékoztatni kell a szerződéses partnert, és megfelelően dokumentálni szükséges.

Minden észszerű lehetséges lépést meg kell tenni a veszteség mérséklése érdekében, és azért is, hogy a szerződés teljesíthető részei valóban teljesítve legyenek, és hogy a szerződés egésze teljesüljön, miután a koronavírus jelentette kihívások enyhülnek – írja közleményében a Trustchain Systems.

A vállalatokat érintő kihívásokat a KPMG Hongkong és KPMG Kína mellett működő ügyvédi irodák közös kiadványa alapján összegezte a cég.