Veres András a Magyar Nemzetnek adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, „Ferenc pápa nagyon készült a magyarországi látogatásra, és valóban nekünk szólóan törekedett beszélni. Ugyanakkor nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem Európának, sőt a világnak is üzent, különösen a békével és az ideológiai agresszióval kapcsolatos gondolataira utalnék itt. Éppen ez teheti az utókor számára igazán történelmivé a magyarországi látogatást”.

Hirdetés

Ferenc pápa a Papp László Sportarénában, az ottani beszédében minden fiatalnak átadott egy nagyon fontos üzenetet, mégpedig azt, hogy mindannyian egyedüli értékek; és akármilyen kis értékkel rendelkeznek is, az egyedülálló, és naggyá válhat, ha azt át tudják adni Jézusnak – fejtette ki a győri megyés püspök.

A Kossuth téri homília üzenetei közül Veres András a szentatyának azt a mondatát emelte ki, amely szerint „ő olyan jövőt kíván Európának, ahol bölcsők vannak és nem sírok”. Ennél erőteljesebben nemigen lehetett megszólítani a világot – tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy milyen hatással lehet a pápalátogatás a magyar egyházra, a keresztény felekezetekre és általában a magyarságra, Veres András kifejtette, a szentatya a Kossuth téren mondott beszédében kiemelte: azokért a magyarokért is imádkozik, akik a határon túl élnek. Fontos üzenete van ennek európai szinten is – mondta. Hozzátette, „a szentatya a szentmisén mondott beszédében megdicsérte a magyarországi egyházakat, felekezeteket, amiért hazánkban példaértékű az ökumenikus összetartozás, ez az üzenet ugyancsak az egész világnak szólt”.

Megerősítette, bízik benne, hogy a pápalátogatásnak köszönhetően több magyar fiatal választja majd a papi hivatást, és példaként említette, hogy Szent II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatása után is több papi hivatás született.

Korábban írtuk