Több mint tízezren írták alá eddig a Beke István és Szőcs Zoltán szabadlábra helyezését sürgető petíciót. A Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársa, dr. Kékesi Raymund által indított kezdeményezés célja, hogy igazságot szolgáltassanak a koncepciós perben terrorizmus vádjával börtönbüntetésre ítélt két székely fiatalembernek.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Mint ismert, Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét és Beke István, a szervezet kézdivásárhelyi vezetőjét azzal vádolta meg a román Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Vizsgáló Ügyészség (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, DIICOT), hogy robbantásos terrorcselekményt akartak elkövetni 2015. december 1-jén az Erdély elszakítására emlékező román nemzeti ünnepen Kézdivásárhelyen is évente megtartott provokatív katonai parádé bakái ellen. 

A Demokrata többször is megírta, hogy a vádak kezdettől komolyan vehetetlenek voltak, a vádirat valójában politikai pamflet, melyben „bizonyítékként” sorakoztatták fel többek között azt, hogy a két fiatalember rendszeres testedzést tartott, a házkutatásokkor megtalálták náluk Wass Albert könyveit, valamint a történelmi Magyarországot ábrázoló szóróanyagokat. Emellett hangulatkeltésként belekeverték a Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardót, a Székely Nemzeti Tanács által rendszeresen megszervezett Székely Szabadság Napját, sőt, az Erdélyi Magyar Ifjak által minden nyáron Gyergyószentmiklóson megszervezett EMI-tábort is, mint olyan rendezvényt, ahová az elmúlt években „problémás, terrorizmussal és szélsőségességgel terhelt” régiókból, például Baszkföldről és Katalóniából is érkeztek előadók. A terrorista készülődést ugyanakkor nem tudta bizonyítani a bíróság, így végül 400 szilveszteri petárda és tűzijáték miatt pirotechnikai eszközökkel elkövetett jogsértés miatt marasztalta el őket első fokon a Bukaresti Ítélőtábla – beszédes, hogy a kirótt szabadságvesztés napra pontosan megegyezett az előzetes letartóztatásban töltött idővel. Szőcs Zoltán 10, Beke István 11 hónapot sínylődött egy bukaresti börtönben.

A képtelen és bizonyítatlan terrorvád bíróság általi elvetése reményt adott az igazságosabb másodfokú ítéletre, ám tavaly nyáron megdöbbentő módon öt-öt év letöltendő börtönt szabott ki a két székely fiatalemberre a bukaresti Legfelsőbb Bíróság úgy, hogy a vád átminősítéséről nem is értesítette Szőcsöt és Bekét, és így megfosztotta őket a védekezéshez fűződő alapvető joguk gyakorlásától.

A jogsértő elemekkel tűzdelt nyomozati eljárás és a bizonyítékok híján, ugyancsak jogsértően kiszabott súlyos ítélet alapjaiban kérdőjelezi meg Románia jogállami voltát. A meghurcolt Szőcs Zoltán és Beke István igazságát erősíti, hogy a börtönből közölték, nem kérnek kegyelmet, mert nem követték el, amivel vádolják őket, így csakis a felmentő ítéletet fogadják el.
Érdekükben a magyar diplomácia, az erdélyi magyar politikum és a magyar civil társadalom nyilvános és háttércsatornákon egyaránt közben jár. A dr. Kékesi Raymund által indított petíciót továbbra is alá lehet írni erre a linkre kattintva.

A demokrata.hu jó szívvel arra biztatja minden olvasóját, hogy írják alá a petíciót, hiszen a Szőcs Zoltán és Beke István jogsértő, koncepciós meghurcolása az egész erdélyi magyarság megfélemlítését célozza.