Hirdetés

A központi helyszín ezúttal is a főváros, lesz zászlófelvonás és tisztavatás, légi parádé, Szent Jobb-körmenet, a programsorozatra az idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát. Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután pedig ugyanott átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést – ismertette.

A tűzijátékról Kovács Zoltán elmondta, hogy az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette, a zenei aláfestést Elek Norbert komponálta. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki, és ezúttal is görögtűz zárja. Újdonság lesz, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az időjárás nem akadályozza meg a légiparádét, amelyet a tervek szerint augusztus 20-án 9 órától tartanak a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

Arra a kérdésre, milyen plusz kihívást jelent a szervezésben, hogy az ünnep egybeesik a budapesti atlétikai világbajnokság kezdetével, Kovács Zoltán elmondta: nemcsak az atlétikai vb, hanem különböző diplomáciai események is színesítik az idén államalapításunk ünnepét, augusztus 20-án Budapestre érkezik például Recep Tayyip Erdogan török elnök, és több magas rangú vendég lesz a fővárosban.

„Az, hogy a világbajnokság kezdete idén egybeesik a Szent István-napi ünnepséggel, újabb lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk: mi, magyarok a legnagyobb kihívásoktól sem riadunk vissza, és képesek vagyunk mindkét esemény sikeres megszervezésére és lebonyolítására” – fogalmazott. Leszögezte: biztos abban, hogy mind az ünnepi rendezvények, mind a világbajnokság eseményei rendben zajlanak majd.

„Minden évben több millióan nézik meg a tűzijátékot a helyszínen és a televízión keresztül – a dollárbaloldal egyes képviselői ezt az élményt akarják elrontani, elvenni a magyar emberektől és a Magyarországra látogató turistáktól. Az elmúlt több mint tíz évben sajnos már hozzászokhattunk ehhez: ők nem az országért és a magyar emberekért dolgoznak; ha éppen nem a megrendelőik parancsait teljesítik, akkor a kákán is csomót keresnek és békétlenséget szítanak” – válaszolta Kovács Zoltán a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére: mi a véleménye arról, hogy a baloldal az ünnep fénypontja, a tűzijáték ellen agitál.

A Szent István Napi légiparádé főpróbája augusztus 18-án, pénteken 10:00-11:30 óra között, a légiparádé pedig augusztus 20-án, vasárnap 9:00-10:00 óra között lesz megtekinthető Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

Azt írták, a Szent István Napi rendezvénysorozat alkalmából a Magyar Honvédség repülőeszközei augusztus 18-20. között több alkalommal repülnek Budapest fölött.

A repülések során a térségben a megszokottól eltérő, nagyobb zaj és hanghatás várható – tudatta a tárca.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát – olvasható a közleményben.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Karácsony Gergely a rendőrség intézkedését kérte, mert az előkészületek miatt lezárták a Lánchíd járdáit, az államtitkár elmondta: a főpolgármester és stábja pontosan tudja, hogy a Szent István-napi rendezvények előkészítése és lebonyolítása időszakos lezárásokkal jár. „Mi minden esetben szigorúan figyelembe vesszük a biztonsági előírásokat, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járunk el – és nyilvánvalóan nem a programokra kilátogató emberek és a Budapesten élők dolgának megnehezítése a célunk, hanem éppen ellenkezőleg: mindenki biztonságban és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel szembesülve lehessen részese a nemzeti ünnepnek” – fogalmazott a lapnak Kovács Zoltán.

Korábban írtuk