Szentmártoni János elmondta, hogy a mintegy 800 millió forintból megvalósított projekt számos programtípust ölelt fel, legalább 50-60 település bevonásával valósult meg és csaknem 30 ezer látogatót vonzott.

A programkínálat a kulturális rendezvényektől kezdve a nemzetiségi találkozókon és szakmai rendezvényeken át a vállalkozók fórumáig terjedt, de gyermekvédelmi programokkal, diákrendezvényekkel és időseknek szóló előadásokkal is találkozhattak az érdeklődők – tette hozzá.

Szentmártoni János kiemelte, „az egyéni önmegvalósítást és a karrierizmust mindenek fölé helyező ideológiák korában” komoly veszély fenyegeti a magyar hagyományokat, közösségeket, kultúrát, anyanyelvet, valamint a nyugati civilizációt is.

Hirdetés

Az a közösség, amely nem érti meg, hogy közös jövő nélkül nincs egyéni jövő, eltűnésre ítéltetett„, ezért amikor valaki a helyi identitás megerősítésén kezd el munkálkodni, reményt ad arra, hogy ”mégis van, lesz esélye az unokáinknak is az emberi, az emberhez méltó életre

– mondta a politikus.

A helyettes államtitkár aláhúzta: „lokálpatriótákból lesznek hazafiak, s hazafiakból lesznek magyarságunknak, nyelvünknek, hagyományainknak, nemzeti közösségünknek elszánt és elkötelezett hívei, megőrzői”.

Ha a programsorozattal akár néhány fiatalt is elindítottak a lokálpatriótává váláshoz vezető úton, akkor nemcsak a vármegyéért, hanem az egész nemzetért munkálkodtak – tette hozzá Szentmártoni János.

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy programsorozat egyfajta gazdaságfejlesztési projektként is felfogható, ha annak segítségével sikerül a vármegyében tartani az embereket és számukra otthonos közeget biztosítani.

Az elnök megjegyezte, a identitáserősítés – az értéktárbizottság és egyéb programok révén – a jövőben is folyamatosan a feladata lesz a vármegyének.

Az Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben című pályázatot lezáró Identitásunk értékeink tükrében – Vármegyénk jó híre a nagyvilágban című konferencián többek között a magyar zenéről, a vándorszínészetről és a vármegye néptánchagyományairól hallgathattak meg előadásokat a résztvevők.

Korábban írtuk