– Biztos, hogy illetlenség volt, amit Gyurcsány Ferenc művelt, a volt miniszterelnök megalázó, szexista helyzetbe kényszerítette bele képviselőtársát

Hirdetés

– mondta a Mandinernek Hal Melinda klinikai szakpszichológus a volt miniszterelnök nagy vihart kavaró hétfői megnyilvánulása kapcsán, amikor is szokatlan módon gratulált a parlamenti esküjét letevő Ráczné Földi Juditnak.

Bár Gyurcsány Ferenc később azt nyilatkozta, hogy előtte megbeszélték Ráczné Földi Judittal, mit fognak csinálni az eskütétel után, a szakpszichológus álláspontja szerint a felvételek alapján úgy tűnik, a hölgy nem volt felkészülve a parlament szellemiségéhez egyébként sem résmentesen illeszkedő jelenetre.

– Ez a gesztus egy olyan emberrel szemben, akivel feltételezhetően nem vagyunk intim kapcsolatban, az etikett és illemtan sárba tiprását is jelenti egyben. A felvételeken látható csuklófogás pedig szexuális tekintetben akár kikötözött helyzethez is hasonlítható

– hangsúlyozta a szakember. – Eleve nem helyes ennyire közel hajolni valakihez. Az lett volna a helyes, hogy odalép hozzá, gratulál, kezet fognak. Esetleg még annyi, hogy a hölgy vállára helyezi a kezét – tette hozzá.

A képviselőnőt egyszerűen tárgyiasította Gyurcsány Ferenc

Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója a Mandinernek azt mondta, a képviselőnőt egyszerűen tárgyiasította Gyurcsány Ferenc. Egyfajta eszközként használta fel arra, amit aztán az ATV interjújában mondott el, hogy ez egy demonstrációs eszköz volt a többi ellenzéki párt megfenyegetésére.

– A gesztus tükrözte Gyurcsány Ferenc politikáját, amely egy indulatokkal teli, kompromisszumot nélkülöző erőpolitika. Erre már mutatott példát a volt miniszterelnök 2006-ban is

– mondta Máthé Zsuzsa. – Ha nem volt tudatos a részéről, akkor az is probléma, ha pedig tudatos volt, akkor valóban azt üzeni, hogy ebben a személyiségben a hatalom irányában olyan elszánás van, ami társadalmi értelemben nagyon veszélyes – fejtette ki Máthé Zsuzsa.

Ellenzéki oldalról is elítélték

Gyurcsány Ferenc viselkedése sokakat felháborított; a volt miniszterelnököt ellenzéki oldalról is elítéltek, így például a momentumos Orosz Anna, aki szerint a bántalmazott nőket veszi semmibe az, aki így viselkedik, ilyen példát mutat.

Korábban írtuk