Parlament, 2019.07.02.

2018-ban körülbelül 22 ezer ember halt meg dohányzás miatt. Ezért kell visszaszorítani a dohánytermékek árusításának lehetőségét!

Gepostet von Lázár János hivatalos oldala am Dienstag, 2. Juli 2019
Hirdetés

Lázár János fideszes képviselő a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítására tett javaslatot. Mint mondta, az előterjesztés az általános vita után ősszel, európai uniós notifikáció után kerülhet vissza az Országgyűlés elé.

A javaslat legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy Magyarország belátható időn belül, Európai Unióban elsőként füstmentes országgá váljon.

Ismertetése szerint az előterjesztés számos kérdésben szigorítást vezetne be, így a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása, továbbá – folytatta – amennyiben a vámhatóság vizsgálata alapján egy trafikban háromszor egymást követően kiskorút szolgálnak ki, akkor elveszik a koncessziós jogot. Lázár János folyamatosan, felmenő rendszerben, a mai koncessziós jogokat nem érintve csökkentené a koncessziós kiírásokat, így a mai 3 ezer helyett, 4 ezer lakosonként lenne kötelező trakfikkoncessziót kiírni.

Meggyőzhetetlen és elszánt vagyok abban, hogy ki kell vezetni a következő húsz évben a hagyományos dohánytermékeket és ennek egyik módja a hozzáférés korlátozása – jelentette ki.

Kitért arra is: az e-cigaretták és az új típusú dohánytermékkel kapcsolatos kiegészítőket és reklámtevékenységet korlátozni és tiltani kell, és be kell vinni ezeket a termékeket az állami, adóhatósági kontroll alatt tartott trafikokba. Hozzátette: a nikotinmentességet ígérő e-cigarettval kapcsolatos minden segéd- és kiegészítő eszköznek a kereskedelmét is kontroll alá vonnák, és ilyen termékekkel nem lehetne 18 év alattiakat kiszolgálni. Rámutatott: a hagyományos cigaretta kifutóban van a következő 20 évben, és az e-cigaretta, illetve mások, új típusú termékek váltják majd fel, a multik pedig azzal kampányolnak, hogy ez nem okoz tüdőrákot. Lázár János óvott mindenkit attól, hogy ezt a „multinacionális dumát benyalja”

Elmondta: a javaslat módosítaná a közvetett reklámokra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy az egyes dohánycégek a „kiskapukat ne tudják kijátszani”, a trafikosok érdekszövetségének javaslata alapján viszont a koncesszió öröklési szabályaival kapcsolatban könnyítéseket vezetnének be. Emellett a javaslat pontosítja az árusítható termékek körét is – tette hozzá.    

Lázár János jelezte: a témával kapcsolatban intézkedéscsomag-javaslatot tett le a miniszterelnök és a kormány asztalára, amelynek ez az előterjesztés is része, és amelyben például a gépjárműben való dohányzás tiltása vagy a KDNP kezdeményezésére a társasházak közös területein való dohányzás kérdése, illetve a 2020 után születettek dohánytermék-vásárláshoz való jogának megvonása is felmerült.

Úgy vélte: előbb vagy utóbb a gazdasági és demográfiai szempontok miatt a kormányzatnak nem marad más lehetősége, minthogy hozzájáruljon ezekhez a lépésekhez.

Hangsúlyozta: tavaly 20-22 ezer ember halt meg a dohányzás következtében, és az éves 30-35 ezer daganatos megbetegedés miatt bekövetkezett halálesetből 10 ezren a tüdőrák áldozatai lesznek. Hangsúlyozta: jelenleg 2,5 millió ember dohányzik Magyarországon, évente 7,6 milliárd szál cigarettát szívnak el, és minderre 700 milliárd forintot költenek, azonban a dohányzással kapcsolatos megbetegedések miatti 150-200 milliárdos költségvetési kiadás, a kifizetett táppénz, rokkantnyugdíj, és a munkaadók vesztesége jóval több, mint amennyi a bevétel.

Rámutatott: az eddigi kormányzati intézkedések – a cigaretta árának tudatos drágítása, a szórakozóhelyek és éttermek füstmentessé tétele, a trafiktörvény és a hozzáférési lehetőségek szűkítése – megmutatkoznak abban, hogy 2009-bez képest 38 százalékról 25-27 százalékra csökkent az aktív dohányzók aránya, a 13-15 éves korosztályban 58-ról 74 százalékra emelkedett azok aránya, akik abszolút elutasítják a dohányzást, a tizenévesek között pedig 30-ról 20 százalékra csökkent a rendszeres dohányzók aránya.

Fónagy: a kormány támogatja az előterjesztést    

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta: a kormány támogatja az előterjesztést.

Hozzátette: a kabinet az életminőség javítását alapvető célnak tekinti, főleg a fiatalok egészségtudatosságának kialakítását. Ennek egyik eszköze, hogy a kiskorúak számára korlátozzák a hozzáférést a dohánytermékekhez, és védelmet nyújtanak a nem dohányzók, a várandós nők és az idősek számra.

Szólt a reklámozás szigorításáról, és azt mondta: kiemelt jelentőséggel bír, hogy az e-cigaretta töltőfolyadéka jövedéki termékké alakul. A javaslat rögzíti az egyéni vállalkozóból más társasági formára való váltást is és lehetőséget kínál az árukínálat bővítésére, de szigorúan elválasztja a dohányboltokat az egyéb üzletektől – fűzte hozzá.

A jövőben nem háromezer, hanem négyezer emberenként adható ki egy koncesszió – sorolta az előnyöket.

Fidesz: erősebb védelmet biztosít a fiataloknak a változtatás

Barcza Attila (Fidesz) szerint a javaslat a feketekereskedelmet próbálja visszaszorítani. Rámutatott arra is, hogy egyes internetes portálok nem biztosítanak kellő figyelmet a 18 év alattiak védelmére, ezért fontosnak ítélte az ezzel kapcsolatos változtatásokat.

Üdvözölte, hogy a jövőben kötelező lesz bírságolni azokat, akik 18 év alattiaknak adnak el dohányterméket.

Az új dohánytermék-kategóriák minden formában csak és kizárólag a dohányboltokban értékesíthetik – szögezte le az e-cigarettákkal kapcsolatban.

Módosul a jövedéki törvény is – mutatott rá.

Jobbik: nem számít semmi, csak a pénz

Szilágyi György (Jobbik) szerint a javaslatnak már a címével gondok vannak, szerinte a dohánypiaci termékek forgalmazásával és árusításával kapcsolatos törvénynek kellene nevezni.

Azt a kérdést tette fel: mennyi pénzt költöttek prevencióra, felvilágosításra, ellenkampányra az elmúlt években?

Felidézte, hogyan osztotta ki a dohánykoncessziókat a kormányzat és kijelentette: „nem számít semmi, csak a pénz”. Szerinte a jelenlegi módosítás célja is az, hogy „a haverok húzzák le a sápot” az e-cigivel.

Kijelentette: fontos lenne a dohányzás elleni küzdelem, amit a Jobbik támogat is, de a jelenlegi előterjesztést nem tudják.

KDNP: számos program segíti a leszokni vágyókat

Nacsa Lőrinc (KDNP) cinikusnak nevezte, amikor Szilágyi György a káros szenvedéllyel élők védelméről beszél, miközben kiderültek családi érdekeltségei a szerencsejáték esetében.

Szólt azokról a programokról, amelyek mintegy 25 ezer embert segítettek már hozzá a leszokáshoz.

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet is felfigyelt arra, Magyarország milyen fontos munkát végez a dohányzás visszaszorítása érdekében – szögezte le.

Üdvözölte, hogy a jogszabály kötelezővé tenné a bírság kiszabását, ha kiskorúakat szolgálnak ki, három alkalom után pedig elvennék a koncessziós jogot.

MSZP: a törvény nem a fiatalok védelméről szól

Tóth Csaba (MSZP) azt mondta, hogy a törvény egyáltalán nem a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról, hanem a trafikosok még jobb helyzetbe hozásáról szól. Azokat a trafiktulajdonosokat akarják még kedvezőbb helyzetbe segíteni, akik nyertesei voltak a dohánypiac újraelosztásának – közölte. Példaként említette, hogy az indítvány alapján a jövőben minden a dohányzáshoz kapcsolódó terméket, például az e-cigarettát és annak kiegészítőit is csak a trafikokban lehet majd megvásárolni.

A politikus pozitívnak nevezte, hogy az indítvány értelmében a hatóságnak nem lehetősége, hanem kötelessége lesz megbírságolni az az árusítóhelyet, ahol dohányterméket adnak el fiatalkorúaknak.

A javaslat azonban fenntartja azt a rossz rendelkezést, hogy a „rablást megkönnyítő” fóliának továbbra is fent kell maradnia az üzletek ablakain – fogalmazott.

DK: üzleti monopóliumot hozott létre a kormány

Arató Gergely (DK) problémásnak nevezte, hogy a területen korábban egy speciális üzleti monopóliumot hozott létre, amin a javaslat nem javít, inkább ront. Az üzleteket takaró fóliákról azt mondta, hogy a kormányzatot nem érdekli a dohánybolti dolgozók érdeke.

Az e-cigarettát sem szabályozni akarják, hanem megpróbálják „beterelni” ezeket a termékeket is a dohánykereskedelembe – fogalmazott.

Fidesz: csökkent a dohányzás mértéke

Nyitrai Zsolt (Fidesz) azt mondta, hogy az elmúlt években a kormány és az Országgyűlés komoly lépéseket tett a dohányzás visszaszorításának és a nemdohányzók védelmének érdekében. A döntések hatására csökkent a dohányzás mértéke és aránya – tette hozzá.

Minél nehezebben jut egy fiatalkorú dohánytermékhez és minél kevesebb helyen látja, hogy dohányoznak, annál kisebb az esélye, hogy rászokjon. A magyar szabályozás mintaértékű a többi ország számára is, a dohányzás visszaszorításának már most vannak pozitív hatásai – emelte ki.

Jobbik: fontos, hogy a trafikokba be lehessen látni

Szilágyi György (Jobbik) kérte, hogy a rablások megakadályozásának érdekében fontolják meg, hogyan lehetne megoldani, hogy a trafikokba jobban be lehessen látni.

Előterjesztő: a hozzáférés korlátozása csökkenteti a dohányzást

Lázár János az ellenzék támogatását kérte ahhoz a javaslatához, hogy a 2020. január 1-je után születetteket azután se szolgálják ki a trafikokban, miután nagykorúvá váltak.

Az elhangzottakra reagálva azt mondta, az ellenzék korábban azzal támadta a kormányt, hogy nem költ eleget a sportra, miközben a tao-rendszer ötszáz milliárd forintot fordított az utánpótlás nevelésére.

A hozzáférés lehetőségének korlátozása mindenütt azzal járt, hogy csökkent a dohányzás. A trafikosnak pedig a személyes egzisztenciájukat kell kockára tenniük, ha fiatalkorúakat szolgálnak ki – szögezte le.

Amíg nem tűnik el a dohányzás, addig államérdek és nemzeti érdek, hogy annak kereskedelme nemzeti kézben legyen – jelentette ki.

Az Európai Bizottság megvizsgálta mind a trafiktörvényt, mind a nagykereskedelmet és a kormány minden ebben ez ügyben indított csatát megnyert – emlékeztetett Lázár János.