Szijjártó Péter a davosi Világgazdasági Fórum – melyen figyelmeztetett, hogy a következő időszak sokkal rosszabb lehet, mint a hidegháború – margóján interjút adott a CNBC amerikai üzleti televíziós csatornának.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminisztert először a Brüsszel célkeresztjébe került, legutóbbi nemzeti konzultációról kérdezték. A riporter arra volt kíváncsi, mi szükség van rá, hacsak nem az Európai Bizottság és az Európai Unió egyes tagjainak bosszantása a cél? A tárcavezető ezzel kapcsolatban felvilágosította, hogy a tizenkét éve tartó kormányzás alatt ez már a tizenötödik nemzeti konzultáció volt, kikérték az emberek véleményét például a nyugdíjak, a migráció, a családi kérdések, illetve még az alaptörvény kapcsán is.

Ha mérföldkőhöz érünk, ha súlyos kérdés tárul elénk, megkérdezzük az emberek véleményét

– magyarázta.

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar emberek véleménye egyértelmű: ellenzik a szankciókat. Azok hatásainak elemzésére rátérve rámutatott, a szankciók nem kényszerítették térdre Oroszországot, a háborúnak nem lett vége, viszont az intézkedések jobban fájnak az Európai Uniónak.

Korábban írtuk

Arra a felvetésre, hogy mikor bombák hullanak Ukrajnára, „a pragmatizmus ideje lejárt”, Szijjártó Péter ismét leszögezte:

A háborút egyértelműen elítéljük. Kiállunk Ukrajna mellett. Mindenkinek tiszteletben kell tartania egy másik ország területi integritását és szuverenitását.

Mindazonáltal hozzáfűzte, „nem szabadna magunknak többet ártani, mert a végén nekünk kell hozzájárulnunk Ukrajna újjáépítéséhez, azonban ha tönkretesszük a saját gazdaságainkat, akkor nem leszünk abban a helyzetben, hogy segítsük Ukrajna újjáépítését.”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.