Az imént felhívott Gabi Ashkenazi barátom és kollégám, Izrael külügyminisztere, a Nemzetközi Büntetőbíróság múlt pénteki…

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, February 9, 2021
Hirdetés

A Nemzetközi Büntetőbíróság döntéséről Szijjártó Péter kedden telefonon egyeztetett Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter bejegyzésében kiemelte: a magyar kormány már az eljárás során jelezte, hogy álláspontja szerint a Palesztin Állam (Palesztina) nem rendelkezik büntető joghatósággal izraeli állampolgárok felett.

„Mi mindig is támogattuk Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és hisszük, hogy csak a kölcsönös tiszteleten alapuló tárgyalások vezethetnek el a békéhez a térségben” – írta a miniszter, megjegyezve: „a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése sajnos nem visz ehhez közelebb”.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) pénteken hozott döntése szerint a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

Korábban írtuk

A büntetőbíróság tájékoztatása szerint alapokmánya (az úgynevezett római statútum) értelmében a bíróság részes államai közé tartoznak a palesztin területek is, így a bíróság joghatósága kiterjed az Izrael által az 1967-es háborúban megszállt területekre, nevezetesen Gázára, Ciszjordániára, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is.