Fotó: MTI/Ruprech Judit
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszél a X. Drávaszögi Magyarok Fesztiváljának nyitórendezvényén a baranyai Nagytótfalu református templomában 2023. szeptember 15-én

Szili Katalin a 10. Drávaszögi Magyarok Fesztiváljának nyitóünnepségén, a helyi református templomban méltatta a rendezvényt szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesületet, amely az elmúlt tíz évben sokat tett a helyi drávaszögiek identitásának megőrzéséért.

Hirdetés

Közölte: az egyesület már nevében is egybecseng az alaptörvénynek azzal a passzusával, amely szerint „felelősséget viselünk a határon kívül élő magyarságért” és amely „elismeri, hogy az itt élő nemzetiségek államalkotó tényezők”.

„Drávaszög művészete, hagyománya nemcsak az országot, de azt a nemzetet is gazdagítja, amelynek identitása, önazonossága közös nyelvből, hagyományokból és kultúrából fakad” – mondta.

A migráció, a pandémia és a háború okozta kihívásokra utalva közölte: a fesztivál elmúlt tízéves története alatt sok válságon ment keresztül Európa és a világ, eközben pedig az emberek pedig megtapasztalhatták, milyen mértékben van kitéve életük a globális világnak.

Úgy vélte: e kihívások jól megmutatták, egyben megerősítették az embereket abban, hogy érdemes örülniük annak, ami az övék: „az önazonosságuknak, identitásuknak, aminek megőrzése és továbbadása mindenki felelőssége és feladata”.

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő kijelentette: a magát magyarnak valló 12 ezer, Horvátországban élő ember „szilárd és önbizalmat sugárzó közösséget” alkot, s élő kapcsolatot ápol a magyarországi magyarokkal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország kormánya óriási támogatást nyújt a horvátországi magyarok számára”, azt pedig a politika érdemeként említette, hogy januártól megszűnhetett a Magyarország és Horvátország között a határellenőrzés, aminek köszönhetően szerinte az anyaországi és külhoni magyarok közötti viszony is még szorosabbá válik.

Korábban írtuk