Fotó: Szita Károly, Facebook
Hirdetés

A polgármester a település várossá nyilvánításának 151. évfordulójára a Csiky Gergely Színházban tartott ünnepi közgyűlési ülésen hangsúlyozta: ami a kaposváriaknak módjukban állt, azt megtették a városért, egymásért, magukért és az utódaikért. Utalt arra, hogy az elmúlt években közlekedési központ, új sportcsarnok, versenyuszoda, busztelephely, okospark, zöld fűtőmű, szennyvízkezelő épült, elkészült a várost az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út, megújult a színház, a volt levéltár, és számos oktatási és köznevelési intézmény épülete is.

Szita Károly megjegyezte: mintegy harminc éve szolgálja a kaposváriakat polgármesterként, és mindig a közösség megerősítésén dolgozott, mert hisz abban, hogy „két ember egy irányba húzó akarata több, mint két külön munkálkodó ember ereje”.

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy Kaposvár 1873-ban kapta meg Ferenc József osztrák császártól és magyar királytól a „rendezett tanácsú város” címet, és a település az azt követő évtizedekben intenzíven fejlődött. A Németh István polgármester 1895-ös színre lépését követő igazi városteremtő, dicső időszakot csak az első világháború és a trianoni csapás tudta megtörni – mondta.

Kiemelte, hogy Kaposvár közössége a koronavírus-járványt követően legyőzte az energiaválságot, és az elmúlt időszakban előrébb lépett 2019-ben kitűzött céljai felé, hogy növekedjenek a bérek, több gyermek szülessen, többen kössenek házasságot, az emberek egészségesebbek legyenek és erősödjön a város energiafüggetlensége.

Korábban írtuk

Szita Károly szólt arról is, hogy a napokban zárultak Kaposvár várossá nyilvánításának 150. évfordulójára rendezett emlékév programjai. Az önkormányzat zászlókat adományozott a város életét meghatározó oktatási, kulturális intézményeknek, egyházaknak, sportegyesületeknek és cégeknek, és ezüst emlékéremmel jutalmazta azokat, akik sokat tettek és tesznek Kaposvár rangjának, presztízsének növeléséért; a város kitüntetéseit az eseményen átadták át.

A közgyűlés díszpolgári címet adományozott a kaposvári születésű ifj. Sánta Ferenc hegedűművésznek, prímásnak, a magyar kultúrát gazdagító több évtizedes művészi tevékenységéért.

Pro urbe kitüntetéssel ismerték el Bodó László önkéntes tűzoltó, életmentő, a közösséget áldozatkészen szolgáló munkáját; Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. nyugalmazott ügyvezetője katonatisztként, cégvezetőként és helytörténészként végzett tevékenységét, Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezetője színvonalas, eredményes cégvezetői munkáját és a Mikrokozmosz Művészeti Alapítványnak a fiatal kaposváriak művészeti nevelését segítő és a város kulturális életének sokszínűségéhez hozzájáruló tevékenységét.

Az Év sportolója díjat Szerafin Zsófia, Európa-bajnok, ifjúsági világbajnok kajakos, Naji Dávid, magyar bajnoki arany- és Európa-kupa bronzérmes cselgáncsozó, továbbá a tizenkilencszeres magyar bajnok és tizennyolcszoros Magyar Kupa-győztes Fino Kaposvári Röplabda Sportegyesület felnőttférfi-csapata érdemelte ki.

A város tudományos, szellemi, gazdasági vagy közösségi életének fejlődését szakmai vagy társadalmi tevékenységével nagymértékben előmozdító helyieknek adható Kaposvár szolgálatáért kitüntetést tizenöten vehették át.