Hirdetés

Vajda Zoltán (MSZP) arról beszélt, a jövő évi költségvetési javaslat problémás és átláthatatlan, kockázatokkal terhelt és hurráoptimista. Az infláció és az euróárfolyam, amellyel számoltak benne, nem hihető – vélekedett.

Közölte: módosító javaslatokban kezdeményezik az önkormányzatok szolidaritási adójának csökkentését és a gépjárműadó visszaadását. Az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra számára elegendő forrást kell biztosítani, támogatni kellene a tömegközlekedést – sorolta. Hozzátette: a közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban olyan módosításokat javasol, amelyekre a kormánypártok is tettek korábban ígéretet, így bízik benne, hogy a Fidesz is támogatja majd azokat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a költségvetésnek volt egy részletes vitája, a képviselőnek ott kellett volna megpróbálnia meggyőzni a többieket arról, hogy támogassák a módosító javaslatait. Ez a költségvetés háború, gazdasági válság, energiaválság, az EU elhibázott szankciós politikájának és erős inflációs hatásnak az idején keletkezett – közölte.

Kiemelte: ennek ellenére nincs visszalépés az adózásban, a családok támogatásában, a rezsicsökkentésben, sőt több tekintetben előrelépés van, például Magyarország katonai biztonsága szempontjából. Ez a büdzsé békét és biztonságot ad Magyarországnak – jelentette ki.

Korábban írtuk