„Az elmúlt években az alapítványhoz beérkezett kérésekre az idén sikerült anyagi támogatást kapni a magyar kormánytól, így négy évvel az indulás után közel megdupláztuk az oktatási helyszínek számát. 2023 őszétől 63 tanintézmény kapcsolódik be a munkánkba, és közel 3000 gyerekre számítunk” – idézte Nagy Zoltán Leventét, az Iskola Alapítvány elnökét a közlemény.

Hirdetés

Az alapítvány szeptember 25-től indítja a programot Románia 12 megyéjében és Bukarestben. Az eddigi 12 megyében található 50 helyszín mellé a 13 új csatlakozó: Kispereg (Arad megye), Szászrégen és Radnót (Maros megye), Koltó (Máramaros megye), Vajdakamarás és Györgyfalva (Kolozs megye), Olthévíz, Kőhalom, Barcaújfalu, Tatrang és Apáca (Brassó megye), Küküllővár (Fehér megye), valamint Ótelek (Temes megye). A beiratkozás szeptember 11-15. között zajlik.

A Délutáni oktatási programon a tanórák után szakképzett pedagógusok foglalkoznak a román többségű közegben élő kisdiákokkal, segítenek a gyerekeknek a házi feladatok megoldásában, illetve különböző készség- és képességfejlesztő feladatokat végeznek velük. A program emellett a gyerekek mindennapi meleg ebédjének költségeihez is hozzájárul.

A délutáni oktatás kiemelt célja a magyar nyelv ápolása. A magyar gyerekközösségek összekovácsolása készségfejlesztő játékokkal, kreatív és szórakoztató tevékenységekkel valósul meg, ezért sok szülő számára egyértelmű szempont lehet az iskolaválasztásnál, hogy a magyar tagozattal rendelkező, szórványtelepüléseken működő iskolákban igénybe vehető a Délutáni oktatási program.

Korábban írtuk

A program a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának támogatásával valósul meg – tudatta az RMDSZ.