Bessenyei Odette maga is megjárta a poklok poklát. Harmincnyolc kilóra fogyva, másfél év alatt 17 kórházat eredménytelenül megjárva, egy tájékoztató lap formájában, egyszer csak mégis felcsillant előtte a gyógyulás reménye. Megannyi orvosi vizsgálat után végre kiderült betegségeinek igazi oka: Candidától szenved. Emésztőrendszerében valóságos gombatelep alakult ki, amely szinte kiszívta belőle az életerőt.

A gombafertőzés a tuberkolózishoz hasonlóan ma már népbetegségnek számít. Elsősorban a nőket, de a férfiaknak is legalább a felét veszélyezteti. A mintegy 200, embert kedvelő gombaféle közül az egyik legveszélyesebb az élesztő- vagy más néven sarjadzó gomba, amely szénhidrátokkal táplálkozik. (Léteznek állatokat kedvelő gombák is, amelyek az emberekre is veszélyesek – a szerk.). Ezeknél pusztítóbbak a bőrön és a nyálkahártyán megtelepedő Candida-félék, közülük is a leggyakoribb a Candida albicans, amely nőgyógyászati panaszokat is okoz, és hasmenés jelzi, ha a bélben elszaporodott. A fertőzés fő okai: a környezetszennyezés, a víz, a levegő és a talaj minőségromlása és nem utolsósorban az értéktelen ételek, vagyis az olyanok fogyasztása, amelyek már nem nevezhetők tápláléknak, csupán virtuális ételeknek. Ilyenek például a mirelitkészítmények, a konzervek, a tartósított termékek. Rendkívül veszélyesek a leszegényített finomcukrok, a lisztféleségek, a gyorsbüfék által kínált „finomságok”, már csak azért is, mert számtalanszor felhevített olajjal készülnek. Kiemelten ártalmasak az úgynevezett nemespenészes termékek, köztük a penészes sajtok.

Ha szervezetünkben megbomlik a belső egyensúly, vagyis a savas-lúgos arány, megbetegedünk. Ha a jóindulatú baktériumok legyengülnek, akkor a valamennyiünk szervezetében jelen lévő ősgombák mérgező, élesztő- vagy penészgombává alakulnak, és testünk bármelyik részében azonnal elszaporodnak, vagyis kórokozóvá válnak. Ha hosszabb ideig antibiotikumot szedünk, akkor tönkretesszük az egészséges bélflóránkat, megsértjük a bélnyálkahártyánkat, és az élesztőgombák, valamint más mérgező anyagok kiszivárognak a véráramba, így eljutva az életfontosságú szervekbe, a vesébe, a májba, a lépbe stb. Azoknak az embereknek, akiknek Candida-fertőzésük van, ezzel egyidejűleg általában más baktériumtól is szenvednek. Mindegyik baktérium esetében az a gond, hogy a gyógyszerek legnagyobb részére nem reagálnak. A bélgombák ugyanis a természetes bélflórákhoz tartozó baktériumokat elpusztítják, sok esetben székletproblémát vagy állandó hasmenést okozva. A gombákkal szemben csökken a bél ellenállása, így azok az emésztőrendszerből átterjednek a húgyutakra és más szervekre is. Mivel cukorral és egyéb szénhidrátokkal táplálkoznak, ha nem kapják meg eledelüket, akkor követelik. Az ember vércukorszintje leesik és majd elájul az éhségtől. A cukorhiány remegést, rosszullétet okoz, melynek alapján az orvos többnyire cukorbetegségre gyanakszik, mivel a bélgombás betegeknél a vércukorszint ingadozása a cukorbetegséghez hasonló tüneteket produkál. A gombák a bélbe jutó szénhidrátok egy részét felhasználják, így a szervezet nem jut elég tápanyaghoz. A gombás fertőzéstől szenvedőknek ki kell elégíteniük a folyamatos cukorigényüket, ami szinte állandó éhségérzetet vált ki. Túl sokat esznek, és így hatalmas kalóriamennyiséget halmoznak fel. Mivel a gombák nem emésztenek fel mindent, túlsúlyossá válnak, ám a gombaellenes diéta alatt éhezés nélkül le is fogynak.

Az élesztőgombák a cukorból a bélben is alkoholt állítanak elő, amely a véráramba kerülve rendkívüli módon károsítják a májat. Ezért fordulhat az elő, hogy amikor gombás beteg felkeresi az orvost, az májproblémára gyanakodva megkérdezi, mennyi alkoholt fogyaszt. A páciens hiába tiltakozik, hogy egyáltalán nem iszik, a tünetek mégis alkohol okozta májkárosodást sejtetnek.

A gombák a szervezetben bárhol elszaporodhatnak, s a nők esetében a bélből elindulva gyorsan átterjedhetnek a hüvelybe, majd onnan a hólyagba. Nagyon sok nő szenved hüvelygombásodástól, de hiába kezelik a legkülönfélébb gyógyszerekkel, a gomba makacsul ragaszkodik gazdájához. Megfelelő diétával és leginkább az édességek elfelejtésével azonban ki lehet gyógyulni a gombafertőzésből.

Mivel a candidiasis anyagcsere-betegség, ezért a szervezetben hiányok és többletek jelentkeznek. A hiányok gyulladásokat okoznak, a többletekből pedig daganatok keletkeznek. Ezért mondják, hogy a candidiasis a rák előszobája. Az antibiotikumok használatával a gombás tünetek felerősödnek és a beteg állapota még tovább romlik. A tragikus helyzeten gyökeres életmód és étrendváltoztatással lehet javítani: különleges diétát kell tartani.

Az anyagcserezavarok kiolthatják a szexuális vágyat, impotenciát, illetve meddőséget is okozhatnak. Az asztma, a szív- és keringési rendellenességek, az ekcéma, a köszvény, a reuma, a tbc, az allergiák, a gyomorhurut, az ízületi gyulladások mögött is sok esetben állhat gombafertőzés. A krónikus betegek többsége gombafertőzött is, mert a gomba mindig a legyengült szervezet velejárója (pl. a rákbetegek esetében – a szerk.). A gomba a csecsemőket sem kíméli. Manapság gyakran előfordul, hogy már az újszülöttek is szájpenésztől szenvednek. A gyerekek nagyon egyoldalúan táplálkoznak, kevés friss gyümölcsöt és nyers zöldséget, káposztát, kararalábét, brokkolit fogyasztanak. A szülők édességgel, kólával tömik őket, amivel a lehető legrosszabbat követik el ellenük.

Fontos, hogy a lúgos kémhatású élelmiszerekből, mint amilyen például az uborka, a káposzta, a fokhagyma, a zeller, a spenót, a zöldbab, a borsó, a karfiol, a hagyma, a fejes saláta, sokkal többet fogyasszunk, mint más savas zöldségfélékből. S ne felejtsük el: a harmónia felbomlásában a helytelen táplálkozáson túl a stressz is nagyon nagy szerepet játszik.

De hogyan védekezzünk a gombafertőzések ellen, illetve mit tegyünk, ha valamelyik gomba már elszaporodott bennünk? Mindenekelőtt változtassunk az ételeinken és a főzési technikánkon. Jót tesz, ha naponta háromszor gyümölcsöt eszünk, amelyre a legalkalmasabbak a reggeli és a délelőtti órák. Asztalhoz naponta csak kétszer üljünk, mégpedig ebéd és vacsora alkalmával. Minden hetedik napon tartsunk böjtöt és csak gyümölcsöt fogyasszunk. Minden évszakváltásnál iktassunk be 2-3 napos tisztító böjtöt, amikor csupán annyi ételt veszünk magunkhoz, hogy ne éhezzünk.

– A böjt nem radikális éhezést jelent, hanem gondosan összeállított étrendet, olyan étkek fogyasztásával, amely a testet erősíti. Fontos, hogy minden táplálékot alaposan rágjunk meg, amiről már majdnem teljesen leszoktunk. Szinte rágás nélkül tüntetjük el az ételt, aztán meg nem értjük, hogy mitől fáj a gyomrunk vagy mozognak a fogaink. A magyar ember evés közben nem beszél, tartja a közmondás, nem véletlenül. Az étkezésnek meg kell adni a módját, hiszen mindent, amire oda sem figyelve, gyorsan belapátolunk vagy kedvetlenül, mérgelődve fogyasztunk, méreggé válik a testünkben. Evés közben próbáljuk meg elűzni a rossz gondolatokat, s lehetőség szerint ne nézzünk, ne hallgassunk sokkoló műsorokat. Igyekezzünk az évszaknak megfelelő ételeket fogyasztani. Az intim szféráról se feledkezzünk meg. Mindennap, lehetőleg ugyanabban az időpontban szakítsunk időt egy kishelyiségben való békés üldögélésre, mivel nagyon fontos, hogy a szervezetünket rendszeresen kitakarítsuk.

Mindent összevéve, a helyes étkezés hármas aranyszabálya tehát: azt együnk, akkor és annyit, olyan sorrendbe és összetételben, amire a szervezetünknek szüksége van. Ajánlom az 5:1 „varázsszám” alkalmazását, ami háromrész gyümölcs, kétrész zöldség és egyrész gabona fogyasztását jelenti – mondja a receptet Bessenyei Odette.

Arra sem árt odafigyelni, hogy ételeinket ne főzzük agyon és ne keverjünk egymáshoz nem illő étkeket! Ne fogyasszunk semmi olyat, amit a fagy, a tűz vagy a víz már átalakított, mert ha ezt tesszük, akkor úgy járunk, mint az esztelen szántóvető, aki tönkretett magvakat vetetett a földjébe és nem aratott semmit.

– Az élettel teli magvak azok, amelyek tiszta földbe kerülve érett kalászokat hoznak. Fontos, hogy élő ételeket együnk, hiszen azzá leszünk, amit eszünk. Az sem mindegy, hogy hogyan alakítjuk ki életrendünket. Fontos, hogy együtt éljünk a Nappal, vele keljünk és feküdjünk, ne csináljunk nappalt az éjszakából és éjszakát a nappalból. Ne virrasszunk éjjel és ne aludjunk nappal. Naponta igyunk meg legalább 2 liter folyadékot, de nem cukorral teli üdítőitalokat, amelyek a szomjat sem oltják és nagyon ártalmasak. Legjobb, ha forrásvizet iszunk, az ásványvizet pedig csak kúraszerűen alkalmazzunk, olyankor, amikor a szervezetünknek éppen azokra az összetevőkre van szüksége. Nem árt, ha vásárlás előtt alaposan átolvassuk azt, hogy a víz milyen ásványi anyagokat tartalmaz. Én egyáltalán nem fogyasztok alkoholt és húst. Sokat mozgok, naponta legalább kétszer harminc percet tornászom, légző gyakorlatokat végzek, gyalogolok, sétálok. De nemcsak a fizikai, hanem a szellemi fittségemre is ügyelek, igyekszem jó kondícióban tartani magamat. Az élet célja az alkotás, a tunyaság, a semmittevés előbb-utóbb beteggé tesz. Értsük meg a megállás, a pihenés parancsát is. Minden munkavégzés után szükség van a pihenésre. Az éjszakát használjuk feltöltődésre és ne nappal heverésszünk. Ha lehet, hétvégeken ne dolgozzunk, és minden évben fordítsunk gondot arra, hogy hosszabb egybefüggő pihenőidőt, szabadságot biztosítsunk magunknak. A mértékletesség azonban nagyon fontos, nem szabad túlfeszíteni a húrt sem a munkában, sem a sportban, sem az evés-ivásban, sőt még a szórakozásban sem – foglalja össze Odette.

Arany János sorait idézve: „Egy kis független nyugalom” megerősít. Tápláljuk a szellemünket is: hallgassunk zenét, járjunk múzeumba, olvassunk és ne feledjük el, hogy nagyon nagy szükségünk van a csendre is. Időnként mélyüljünk el önmagunkban, meditáljunk. Azok, akik erre sajnálják az időt, előbb-utóbb megbetegszenek, hiszen életükből nélkülözik a harmóniát.

* * *

Gyógyító ételek

A gyümölcs frissít, a zöldség tisztít és a gabona táplál

Barnarizs-kása brassói „aprópecsenyével”

Hozzávalók: 1 csésze barnarizs (tisztított, válogatott), 10 dkg szójacsík az aprópecsenyének, 2 csésze forrásvíz a barnarizshez, 1 liter forrásvíz a szójacsíkhoz, 2 evőkanál olaj, hidegen sajtolt, napraforgó vagy olíva, édesnemes őrölt pirospaprika, majoranna, lestyán, cayenne bors, ami valójában nem bors, hanem paprika, Tamari szójaszósz, petrezselyemzöld. Kísérő étel: nagy tál friss zöldségsaláta.

Elkészítési mód: A barnarizst átválogatjuk, alaposan megmossuk, majd beáztatjuk úgy, hogy a víz jól ellepje. A vizet 8 óránként cserélni kell, mert a csapvíz különben megposhad. Az áztatás ideje 12-24 óra. A főzés megkezdése előtt ismét átmossuk, leszűrjük és főzőlábasba tesszük, majd ráöntjük a kétszeres mennyiségű forrásvizet. Amikor bugyogni kezd, kisebbre tesszük a lángot és kb. 1 óráig duzzasztjuk. Ezután elzárjuk a meleget. Mellé szójacsíkból készült brassói aprópecsenyét tálalunk, amely szójacsíkból készül úgy, hogy a forrásvizet felforraljuk s a szójacsíkokat beletéve kb. 5 percig főzzük. Aztán lezárjuk a tűzhelyt és az ételt másfél-két óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük és fűszerezzük. Fő fűszere a majoranna, amiből bőven tegyünk rá. Az olajban megforgatjuk és megpaprikázzuk, rászórjuk a lestyánt és egy csipetnyi cayane borsot. Só helyett szójaszószt használjunk. Tetejét petrezselyemzölddel díszítsük.

Kukoricakása édesen

Hozzávalók: kb. 2 dl kukoricadara, 4 csésze forrásvíz, 5 dkg őrölt mák vagy darált dió, 1 kávéskanál szentjánoskenyérpor, 1 kávéskanál agávé vagy juharszirup, erjedésgátló fűszerek, fahéj, szegfűszeg.

A forrásvizet a lábasban tűzhelyre tesszük, s amikor forrni kezd, állandó kevergetéssel belecsurgatjuk a kukoricadarát. Amikor elkészült, rászórjuk a mákot vagy a diót, és ráöntjük az ízesítőket.

A Candida Egészség Alapítvány címe: 1113 Budapest, Daróczi út 27., telefonszáma: 386 9708.

A receptek Bessenyei Odette Titokzatos nyavalyáim c. könyvéből valók.