Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori polgármestere tanknak nézte a Szent Korona-virágkocsit – írja a Főtér.ro. A portál szerint magyarfóbiában szenvedő politikus Facebook-bejegyzésben adott hangot elégedetlenségének. Azt írta, augusztus 21-én az Erdély visszafoglalására készülő magyarok tapsa közepette egy magyar harckocsi vonult végig Nagyvárad utcáin.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, archív

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Funar, a közvélemény-kutatásokban rendre leszerepelő Mi Romániánk Párt elnöke ezúttal nem Kolozsvárral, hanem Nagyváraddal foglalkozott. Ott ugyanis az augusztus 20-ai debreceni virágkarnevál egyfajta felturbózott ismétlését láthatják másnap a városlakók.

Az augusztus 21-ei nagyváradi karneválon rendszerint ott van a debreceni karnevált hagyományosan megnyitó kocsi, amelyen a Szent Korona és a koronázási jelképek – a jogar és az országalma – láthatók, emellett felvonul Nagyvárad és Debrecen, illetve Bihar és Hajdú-Bihar közös virágkocsija, valamint még néhány kocsi a látványosabbak közül.

Funar a virágkocsit magyar harckocsinak látta, amelyen a Szent Korona a lövegtorony, a jogar pedig az ágyúcső szerepét tölti be.

TANCUL DIN UNGARIA A DEFILAT PRIN ORADEA!(Persoanele care încă mai cred că domnul dr. Gheorghe Funar, președintele…

Gepostet von Politică națională "cu mâinile curate" am Mittwoch, 22. August 2018

Bejegyzésében arról ír, hogy a virágkocsik az Észak-Erdély visszacsatolásáról szóló 1940-es bécsi döntés nyomán elkövetett atrocitásokra emlékeztették a románokat. Szerinte ezzel megalázták a magyar „megszállás” alól 74 éve „felszabadult” románokat, és külön kárhoztatja a nagyváradi önkormányzatot, amely szerinte százezer euróval támogatta a „románellenes” rendezvényt, amelyen a „harckocsit” a város és a megye vezetői és az összes erdélyi megye RMDSZ-es illetékesei megtapsolták.

Funar a román határőröket is szidja, akik átengedték a határon a „tankot”, amelyet aztán a budapesti jelzésre váró helyi magyarok tapsvihara fogadott.