Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a kanadai Montréalban rendezett magyar hét vendége, s a két város testvérvárosi kapcsolatairól tárgyal.  Az 1956-os magyar forradalom emléktábláját is felavatták a francia nyelvű kanadai nagyvárosban, Montréalban,  ahol kedden kezdődött és szombatig tart a magyar hét. Ennek keretében filmvetítéseket, kortárs képzőművészeti tárlatot, fotóművészeti kiállítást és gasztronómiai bemutatót rendeznek. A rendezvénysorozat vendége Tarlós István, akit személyesen Denis Coderre montréali polgármester hívott meg.
    
Tarlós István az MTI-nek szerdán telefonon elmondta, hogy vizitjének egyik célja a Budapest és Montréal közötti testvérvárosi kapcsolat felvétele, amelyet a montréali polgármester vetett fel, szorgalmazott elsőként. „Ilyen kapcsolat elsősorban kulturális területre terjedhet ki” – hangsúlyozta Tarlós István. Hozzátette, hogy kanadai kollégájával városfejlesztési és környezetvédelmi,  hulladékgazdálkodási kérdésekről is véleményt cserélt. A testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodást jövőre, Budapesten írják alá.
    
A két városvezető megbeszélésein szóba került az illegális bevándorlás Európát sújtó gondja is, és Coderre polgármester megértéssel fogadta, hogy Budapest nem írja alá azt a megállapodást, amelyet kanadai, amerikai és afrikai városok vezetői kötöttek egymással migránsok befogadásáról. Denis Coderre ugyan felvetette Budapest főpolgármesterének e nyilatkozat esetleges aláírását, de Tarlós István elhárította, mert – mint az MTI-nek hangsúlyozta – ez nem egyezik a magyar kormány álláspontjával, és összeegyeztethetetlen az ő lelkiismeretével és a magyar állampolgárok elsöprő többségének álláspontjával is. Tarlós István hozzátette, hogy a városvezetők közötti megállapodást Európában csak Brüsszel, Párizs és Lyon vezetői írták alá.
    
Montréal városa adományozott egy, az 1956-os magyar forradalomra emlékező és ezt méltató táblát, amelyet egy montréali középület homlokzatán avattak fel. Az ünnepségen, amelyen Denis Coderre polgármester mondott beszédet, jelen volt Liszt Ferenc dédunokája is, akit a budapesti főpolgármester meghívott Magyarországra.

Tarlós István az MTI-nek azt is elmondta, hogy montréali tartózkodása idején részt vesz az éppen a városban tartott szociális konferencián is. Ezen mintegy hatvan ország képviselői vannak jelen, és a különböző országok szociális problémáinak megoldási kísérleteiről, elsősorban a rászorulók és a fogyatékkal élők megsegítésének módjairól számolnak be, cserélnek tapasztalatokat.

Forrás, fotó: MTI