Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Fürjes Balázs hozzátette: több olyan új kihívás jelentkezik az életében, amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, „mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz”.

„E kihívások egy része a magánszektorból érkezik és döntően izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól. A terep nem idegen nekem, harmincéves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában – most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem” – írta. „A kihívások másik része a sport világából talál meg. A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy pályázzam meg a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés! Már maga ez a megmérettetés is, valamint a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottsági tagságból eredő feladatok – az augusztusi atlétikai vb társelnöki megbízatása mellett – jóval több időráfordítást követelnek, mint amennyit az államtitkári munka enged. Ezért döntöttem úgy, hogy már most lemondok a miniszterhelyettesi megbízásról. Irány újra a civil élet, rugalmas munkát fogok vállalni a magánszektorban, hogy kellő erővel tudjak koncentrálni a nemzetközi sportdiplomáciai feladatokra is. A döntésemnek természetesen van kockázata, hiszen a pályázatom sikere egyáltalán nem garantált – ám vannak az életben vissza nem térő lehetőségek, feladatok és szolgálatok, amikért érdemes akár nagy kockázatot is vállalni” – olvasható a bejegyzésben.

Fürjes Balázs már az első Orbán-kormány idején is kapott feladatokat: 1999-ben az ifjúsági és sportminiszter kabinetfőnöke volt, majd 2000-2002 között a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért és a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztosként tevékenykedett, emellett 1998 és 2002 között igazgatósági tagja, részben elnöke volt a Hungaroring Zrt.-nek.

A második Orbán-kormány alatt, 2011-től a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosaként dolgozott. 2015 és 2017 között a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke volt, és szervezőbizottsági tagként részt vett a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megrendezésében is.

Korábban írtuk

2018 májusában a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának nevezték ki. E minőségében előbb a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának, majd annak átalakulását követően a BFK Budapest Fejlesztési Központnak volt a szakmai irányítója. 

Kormánybiztosként, államtitkárként többek között olyan beruházások előkészítését és megvalósítását segítette, mint a Groupama Aréna, a Ludovika Campus, a Gül Baba türbéje, a Duna Aréna, a diósgyőri stadion, a MOME campus, a Puskás Aréna és az MVM Dome.

Nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztosként számos Magyarországon megrendezett, illetve megrendezendő nemzetközi sportesemény megpályázásának és előkészítésének volt kormányzati felelőse, így a World Urban Games 2019, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság, a 2020-as labdarúgó-Eb, a 2023-as Atlétikai Világbajnokság és a 2022-es FINA vizes világbajnokság.

A FINA Bureau (elnökség) magyar tagja volt 2021 júniusától, társelnöke a 2023-ban Budapesten megrendezendő atlétikai világbajnokság előkészítéséért felelős irányító testületnek, illetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének felkérésére tagja a NOB Brisbane2032 koordinációs bizottságnak is.

Tavaly május óta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese.