Fotó: T. Szántó György/Demokrata
A sértett kerítését is megrongálták, mutatja Pócs János
Hirdetés

Rendőrök járőröznek a jászapáti mellékutcában, ahol június elején csaknem végzetes tragédia történt. Az egyik kerítésen rongálás nyomai; a feldühödött romák ily módon jelezték sérelmüket, miután egy kétszáz fős magánrendezvény – az egyik gyerek elsőáldozását ünnepelték – hangzavara miatt a szomszéd bejelentést tett a rendőrégen.

– Amikor este hét óra körül hazaérkeztünk a feleségemmel és gyerekeimmel, akkor szembesültünk vele, hogy fekete BMW-k lepték el az utcát, a hangos zene pedig úgy szól, hogy az ablaküveg is be­le­remeg. Mivel számtalanszor előfordult már hasonló, tudtam, hogy a kérésemre se fogják letekerni a hangerőt, ezért elmentem inkább a rendőrségre. A rend­őrök csak ketten voltak, nem akartak kimenni a helyszínre, de telefonon megkérték a társaságot, hogy fejezzék be a csendháborítást – meséli az ominózus eset előzményeit H. Mátyás, akinek arcát azóta is monoklik és hegek tarkítják.

„Minden rendőr a barátunk”

A pokol ugyanis csak ezután szabadult el. Visszaérkeztekor a férfira már csaknem negyvenen vártak, hogy elégtételt vegyenek a hatósági bejelentésért.

– Épphogy csak kiszálltam a kocsiból, már ütöttek-vertek. Nagy nehezen eljutottam a kis kapuhoz, azt hittem, ha beérek az udvarra, már nem fognak bántani. Ők nem így gondolták. A kerítést megrongálva követtek a telekre, és azzal ütöttek, amit találtak, kalapáccsal, téglával, virágcseréppel. Közben olyanokat mondtak, hogy megölnek minket, ránk gyújtják a házat, és hogy „Jászberénytől Szolnokig minden rendőr a barátunk” – emlékszik vissza az áldozat.

Korábban írtuk

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
A bántalmazott H. Mátyás

H. Mátyás szerint egyébként Seresék rendszeresen tartottak hasonló, nagy hangerővel járó tömegrendezvényeket. Hogy ne legyen konfliktus, a férfi és családja ilyenkor inkább máshol töltötte az éjszakát. Most nem volt idő menekülni, aminek következménye nem csak az arcán látszik: az édesapjuk fizikai-verbális bántalmazását végignéző gyerekeket pszichológushoz kellett vinni, ahol kiderült: még ők szégyellik magukat a történtek miatt. Hazaköltözni sem akarnak többé, így a család valószínűleg kénytelen lesz végleg elhagyni az otthonát.

A zenész famíliája máshogy emlékszik a történtekre. Érdeklődésünkre az eset után előállított és harmincnapos letartóztatásba helyezett házigazda, Seres Krisztián – aki közösségi oldalas bejegyzéseiben egyáltalán nem titkolja az alvilág iránti szimpátiáját – felesége és anyósa így válaszol:

– Hagyjuk már, hogy több százan… A rendőrök voltak több százan, mi maximum negyvenen, a gyerekekkel együtt – mondja feldúltan az ajtóban a nő. Anyja szerint pedig az egész úgy kezdődött, hogy H. Mátyás provokálta őket, majd rátámadt az unokájára egy kerti szerszámmal. Sajnos többet nem tudtunk meg, ugyanis a családtagok megbeszélték egymás között, hogy csak az RTL Klubnak nyilatkoznak.

Annyi bizonyos, hogy Seres Krisztián szintén ártatlannak vallja magát. Még akkor is, ha a térség országgyűlési képviselője, Pócs János maga is igazolhatja a fenyegetések tényét. Az esti balhé elharapózása után a helyiek kérésére ő is kiment a helyszínre, és fokozott intézkedést kért a rendőrségtől. Először csak egy kisebb rendőri egység érkezett, később viszont hatvan-nyolcvan fő, kiegészülve a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársaival. Amikor Seres Krisztiánt bilincsbe verve kihozták a házból, odaszólt a politikusnak: „Ezt elintézted, Pócs, te leszel a következő!”

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
A tüntetés tervezett helyszíne

Túl minden határon

A feszültséget tovább fokozta a településen, hogy a klán tagjai és a roma jogvédők által felheccelt cigányok tüntetést hirdettek múlt péntekre a zenész védelmében, majd a Mi Hazánk is bejelentette, hogy erődemonstrációra készül.

– Jászapáti alapvetően békés város volt mindaddig, amíg pár éve ide nem költöztek Seresék. Azóta reggeltől estig fekete BMW-k lepik el az utcát, folyamatosak a balhék, a félelemkeltés – mondja Pócs János annak a kávézónak a teraszán, ahova többen „roma felvonulást” szerveztek. A délután négy órára tervezett eseményt nem engedélyezte a rendőrség, és hiába erősködtek néhányan a közösségi oldalakon, ötig nem jelent meg senki a társaságból. A képviselő szerint nyilvánvaló a tervezett erőfitogtatás célja: megfélemlítés, nyomásgyakorlás, azaz igazi maffiamódszerek.

– Mivel korábban a város polgármestere is voltam, most pedig jászsági országgyűlési képviselő, természetes, hogy igyekszem a lakosok problémáját megérteni és megoldani. Ismerem a helyieket, és annyit bizton állíthatok, hogy a bulira érkezők között jászapáti lakos nem volt – állítja.

Pócs Jánost egyébként nem most először fenyegette meg Seres Krisztián. Egy hónappal ezelőtt egy vélhetően szintén a Seres rokonsághoz tartozó csoport egy temetés apropóján gyűlt össze – ugyancsak több százan voltak.

– Előtte volt temetés a városban, a halottat még le sem engedték a sírba, de már embermagasságú hangfalakból bömböltették a zenét négy órán keresztül. Az egész méltatlan volt a halottra, a gyászoló családra nézve, és azokkal szemben is, akik éppen a saját hozzátartozójuk sírja előtt rótták le a kegyeletüket – magyarázza felháborodva a politikus, aki erre az ügyre reagálva nyújtott be indítványt a temetési szertartás idejének korlátozására és az ott alkalmazható hangosítás decibelértékére vonatkozóan. Seres Krisztián ezt a magánügyeibe történő beavatkozásnak vette, sérelmének pedig fenyegető üzenetek formájában adott hangot.

– Mi tiszteletben tartjuk a romák kultúráját, de ez túlmegy minden határon. Jászapáti lakosságának jelentős része roma származású, és nekik ugyanúgy problémájuk van ezekkel a sötét, alvilági figurákkal, mint a nem romáknak. Őket is zsarolják, megfélemlítik, és tudják, ha a mostani események és következményei miatt felborul a béke a városban, ők húzzák a rövidebbet – utal Pócs János az egyes civil és politikai szervezetek hangulatkeltésére.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
A városban élő cigányok többsége szerényen él, de szorgalmasan dolgozik
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Virágzó drogpiac

A képviselő elmondja, hogy a dinnyetermesztéssel foglalkozó családi gazdaságukban körülbelül negyven-ötven cigány dolgozik, már csak ezért is alaptalanok az egyes roma jogvédők személyesen vele kapcsolatban is hangoztatott, rasszizmust kiáltó hergelései.

– A városban élő cigányok többsége szerényen él, de szorgalmasan dolgozik. Az ilyen Seres-féle betelepült, maffiatevékenységet folytató figurákkal van a probléma, akik „lehúzzák” a szegény cigányokat. Ez egész az uzsoráig ment annak idején, amíg be nem vezettük a közmunkaprogramot. Osztották a pénzt nekik, majd elvették a házukat, zsarolták, fenyegették őket.

Bár az uzsora nagyrészt megszűnt, a drogpiac virágzik; ezért sem ismeretlen Seres Krisztián neve a hatóságok előtt. Tavaly augusztusban a rendőrség is hírt adott arról, hogy a 39 éves férfit kommandósok fogták el jászapáti házában, egy droggal kereskedő bűnbanda egyik fő alakjaként.

A helyi lakosoktól azt is megtudjuk, nem ez az első eset, hogy kommandósok lepik el Seresék utcáját. Egy, a környéken élő családapa szerint a városban az a pletyka járja, hogy a roma zenész vádalkut kötött, azért engedik ki mindig.

– A drogdílerek esetében gyakori, hogy elengedik a kisebb halat, ha egy nagyobbra tesz terhelő vallomást. De milyen áron? Hogy terrorizálja a lakosságot? – teszi fel a kérdést a férfi.

Seres egyébként teljesen a maga javára igyekszik fordítani, hogy többször is kiengedték, fennhangon hirdeti például mindenhol, hogy a rendőröktől a politikusokig mindenki a zsebében van. Egy másik környékbeli lakos meg is van győződve ennek igazságtartalmáról, ugyanis, meséli, többször megtörtént, hogy a rend­őrök kimentek ugyan a családi házához csendháborítás miatt, de érdemi intézkedés egyszer sem történt. Véleményén az sem változtat, hogy most, a lincselés után letartóztatták a zenészt.

A város másik szélén található cigány telepen járva az is kiderül, sokan nem is hallottak erről az esetről, akik pedig igen, félnek, hogy az ügy rájuk is rossz fényt vet.

– Nézzen körbe, szegények vagyunk, de minden lehetőséget megragadunk, hogy tudjunk dolgozni itt a gyárban, a földeken vagy akár közmunkán. Nem foglalkozunk drogokkal, sem mással – mondja egy középkorú roma férfi. Attól tart, hogy a környéken is megjelennek majd a „gárdisták”.

Egyelőre, mióta a rendőrség elvitte Seres Krisztiánt, látszólag rég nem látott nyugalom honol a környéken. A feszültség azonban nem szűnt meg. Mert ahogyan Pócs János fogalmaz, „olyan világ sosem lesz, ahol nem lesznek bűnelkövetők. A BMW-kkel érkező fukszos vagy éppenséggel a motoros-bakancsos társaságok csak olajat öntenek a tűzre. Mert ők másnap már nem lesznek itt, azonban mi itt maradunk, és mindennek mi isszuk meg a levét.”