Tegezve invitálja kávézni Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Fotó: MTI, archív

Párttársa, Tordai Bence már tanúbizonyságot tett bárdolatlanságáról, amikor is az országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt szintúgy letegezte. Az ő nyomdokaiba lépett most Barabás, aki már eddig is többször bizonyította kifinomult intellektusát. 

Bár személyesen még nem ismerjük egymást, nézd el nekem kérlek, hogy hivatalos levélben tegezlek – nem a tiszteletlenség (pont ellenkezőleg!), a bizalom és baráti légkör megteremtése vele a célom, amely sajnos olyan idegen elemként hat ma a magyar nyilvánosságban. Mielőtt részletesen kifejtem mi a levelem apropója, röviden a tárgyra térnék: szeretnélek meghívni egy kávéra, mert számtalan dologban kíváncsi vagyok a véleményedre

– kezdi bizalmaskodó levelét a Párbeszéd nevű gittegylet politikusa, akinek sorai rámutatnak, a viselkedéskultúra vagy a protokoll területe nem is állhatna távolabb tőle. A kávémeghívás és a levél apropójául az szolgál, hogy Kövér László nemrég abbéli reményét fejezte ki, hogy visszaszorul az „aberráltnak nevezhető baloldal” a következő európai parlamenti választáson. A teljes kijelentés kontextusában így hangzott:

Remélem, hogy visszaszorul az aberráltnak nevezhető baloldal, és ha újra a normalitás talajára helyezkedik majd az unió döntéshozóinak többsége, el lehet kezdeni beszélgetni a problémákról: az északi-déli, illetve a nyugati-keleti megosztottságról, valamint a nemzetközi kihívásokról: az önérdekű amerikai politikáról, a feltörekvő Kínáról vagy Afrikáról, amelynek problémája a legközvetlenebbül Európát érinti. Ehhez realista, nyíltan beszélő, polgáraikat tiszteletben tartó politikusok kellenek.

Ez sértette Barabás Richárd érzékenységét, aki ugyanakkor biztosítja a házelnököt, ő nem tartja mondjuk hányingerkeltőnek a nemzeti politikát. 

Én nem tartom (mondjuk) „hányingert keltőnek” azt a politikát, amely a nemzetben látja a megoldást számtalan problémára, még akkor sem, ha véleményem szerint a nemzetek önmagukban alkalmatlanok lesznek a globális világ kihívásait (éghajlatváltozás, technológiai fejlődés, mesterséges intelligencia, globális egyenlőtlenség) kielégítő és fenntartható módon kezelni. Éppen ezért kérlek, hogy beszélgessünk! Igyunk meg egy kávét és próbáljunk meg gesztusokat tenni – talán még tanulunk is valamit egymástól. (…) Szóval egy finom kávé néhány héten belül? Mehetünk a te kedvenc kávézódba is. 🙂

– írja kedveskedve és önbizalomtól telve.

Kövér László nagyon népszerű ma a baloldali politikusok körében: Ujhelyi István követelést intézett hozzá, most pedig még egy szemtelen meghívással is gazdagodott a Magyar Országgyűlés elnöke.

Ahogy ígértem, meghívtam Kövér Lászlót egy kávéra! Remélem olvassa a hivatali levelezést. 🙂 Itt a levél teljes…

Gepostet von Barabás Richárd am Sonntag, 30. September 2018