A Fidesz eltörölné a közvetlen főpolgármester-választást? – kérdezte Hajdu László Orbán Viktortól. 

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

Hajdu László (DK) arról beszélt az országgyűlésben, hogy mióta Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta, nem biztos az újraindulása, azóta a kormányoldal a közvetlen főpolgármester-választás eltörlésének lehetőségét sejteti. Szerinte ennek az a nyilvánvaló oka, hogy ha nem lesz a Fidesznek egy legalább közepes jelöltje – „ez lenne Tarlós István” –, akkor nem meri megmérettetni magát az ellenzéki Budapesten. „Ha a Fidesznek nincs esélye a győzelemre, akkor inkább eltörli a versenyt, mint hogy beleszaladjon egy kínos vereségbe, mint ez volt most vasárnap Rákospalotán„ – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök a felszólalásra úgy reagált: „úgy látom, tegnap hosszú és heves lehetett az ünneplés”. Egyúttal gratulált a XV. kerület vasárnap megválasztott új polgármesterének.

Közölte továbbá: a kormány gondolkodásában Budapest rendkívüli jelentőséggel bír, „úgy tekintünk a fővárosra mint a nemzet fővárosára, amely egyben a budapestiek otthona is”. A kormányfő hozzátette: „szeretek együttműködni Tarlós Istvánnal, és remélem, hogy újból kiérdemli majd a fővárosiaknak a bizalmát”.

https://www.facebook.com/Vadhajtasok/videos/680300229020517/