Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

„A nyár itt van már,/ a világ ránk vár. / Számítok rád, számíthatsz rám./ Pont egyformán dobbant a szívünk./ Éljük most át, nincs köztünk távolság!” – énekli Radics Gigi és Rácz Gergő a megújult Erzsébet-táborok hivatalos dalát és egyben legfontosabb üzenetét.

Magyarország kormánya 2012-ben hívta életre az Erzsébet-táborokat, a törvényben rögzített közfeladat ellátásáról pedig 2016 óta az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány gondoskodik. Az Erzsébet Alapítvány hitvallása azért ténykedni, hogy az őszi és tavaszi osztálykirándulásokra, a nyári balatoni és erdélyi, a gyógyító-, a diabétesz-, a napközi és a családi táborokba, illetve az Erzsébet-karácsonyra minél több gyermek eljuthasson és szerezhessen életre szóló élményeket.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Ingyenes táboroztatás

A festői környezetben, a Káli-medencében, Tihany és Badacsony között, több mint 150 hektáron elterülő Zánkai Erzsébet-tábor lényegében város a városban. Az Erzsébet Alapítvány tulajdonában álló tábor lidósított, fövenyes strandján naponta akár több ezer gyermek is fürdőzhet. A tengerparti hangulatot idéző tópartra hangulatos kisvasúton érkeznek az iskolai csoportok a központból. A közeli kikötőből most fut ki a Szent Imre sétahajó, amely a Badacsony hegy felé viszi a lelkesen integető kisdiákokat. Egy másik gyermekcsapat éppen egy sárkányhajó indulására vár. Itt minden a vakációzó diákoké. Mintha egy romantikus ifjúsági film első képkockái peregnének le a szemeink előtt, pedig az élmény és a látvány valódi… Mivel azonos értékrendet vallókkal szerettek volna együtt nyaralni, kifejezetten az egyházi köznevelési intézmények hetére érkeztek a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola diákjai. A Szolnoktól húsz kilométerre fekvő ezerfős község intézményében zömmel a környező falvak gyermekei tanulnak.

– Korábbi Erzsébet-táboros osztálykirándulásokon szerzett élményeink hatá­sára döntöttünk úgy, hogy nyári élménytáborra is pályázunk – meséli Zsigri Krisztina igazgatóhelyettes. – A sláger­program a balatoni fürdőzés, hiszen vannak olyan diákjaink, akik életükben először látják a a tavat, de nagyon várjuk már a cirkuszi előadást és a digitális kompetenciafejlesztő foglalkozásokat is. Bár iskolánkba főként középosztálybeli családokból származó diákok járnak, az egyhetes, ingyenes táborok óriási anyagi segítséget jelentenek a szülőknek.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

A parttól kissé távolabb, a hűs árnyat adó lombos fák között a Bács-Kiskun vármegyei jánoshalmai gyermekek ismerkednek az íjászattal, amire otthon nemigen adódik lehetőségük.

– Az ország egyik leghátrányosabb kistérségében található Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói imádják a zánkai tábort, a diákok háromnegyede jelentkezik, évek óta visszatérő vendégek vagyunk – mondja Enesei Péter igazgatóhelyettes. – Jó látni, hogy évről évre fejlődik, szépül a komplexum. A legtöbb gyermek itt tapasztalja meg először, milyen egy több napon át tartó ottalvós tábor élete. Míg otthon főként a környező településekre tett egynapos, rövid kirándulások jelentik a nyaralást, addig itt sárkányhajóznak, lézerkardoznak, robotokat programoznak, kézműveskednek.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Az említetteken túl a különböző Erzsébet-táborokban egyebek mellett kalandpark, mászófal, vízibicikli, középkori csatajáték, látogatás történelmi emlékhelyekre, számháború, élményfürdőzés, 3D-s és informatikai foglalkozás, közösségépítés, játszóház, vetélkedők, egészségügyi nevelés, táncpárbaj, színjátszás, mozielőadás, komoly- és könnyűzenei koncertek, zenei foglalkozások, keresztény programok, néptánc, sportbajnokságok, tábortűz, illetve akadályversenyek teszik színessé az iskolai szünidő egy-egy hetét.

A foglalkozások öt alappillérre épülnek: ezek a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra, valamint a kereszténység.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

„Nincs köztünk távolság”

Hornyák Tibornak, az Erzsébet Alapítvány elnökének tájékoztatása szerint az eleinte jellemzően nyári táboroztatási program napjainkra négy évszakossá fejlődött. 2022-ben a kezdeti évek 17 ezres látogatószámához képest már összesen mintegy 180 ezren vehettek részt a programokon. A szoros egységet alkotó zánkai, fonyódligeti és a Madarasi Hargita lábánál fekvő erdélyi táborok több mint 30 milliárd forint kormányzati támogatással újultak meg az elmúlt években.

– Az 50 éve épült zánkai táborban a 2010-es években 1750 fő fért el. Az épületek meglehetősen korszerűtlenek voltak. A modernizálásnak köszönhetően ma már 3450 férőhelyünk van. Az épületeket fűthetővé tettük, a főtéren elkészült egy multifunkcionális csarnok, felújítottuk és kibővítettük a sportcsarnokot, az éttermet, átalakítottuk az 500 fős színháztermet, de játszóházat is létrehoztunk jellemzően a tánc-, zene- és kézműves-foglalkozások számára.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

A zalaszabari és tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban a speciális ellátást igénylő, betegséggel élő és gyógyuló gyermekek biztonságos, élményterápiás üdültetését szervezik. De országszerte megtalálhatók a diákok lakóhelyén működő Napközi Erzsébet-táborok, valamint az 1-es típusú diabéteszes gyermekeket fogadó úgynevezett diabétesztáborok is.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

– Valamennyi köznevelési intézményből fogadunk gyermekeket, de mivel évről évre jelentős a túljelentkezés, előnyben részesülnek a hátrányos helyzetű, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő, a sajátos nevelési igényű és a fogyatékossággal élő, rászoruló diákok. Több szinten is értelmezhető szlogenünkkel azt kívánjuk hangsúlyozni, hogy nincsen távolság a Kelet- és Nyugat-Magyarországról érkező, a kedvezőbb vagy hátrányosabb családi hátterű, az anyaországi, illetve határon túli, az egészséges és beteg, a katolikus vagy református vallású gyerekek között. Az egyenlőség elvének hangsúlyozására a programjainkon is odafigyelünk. Mint ahogy arra is, hogy az elszigetelődéssel szemben kinyissuk a gyermekek világát, fogékonnyá téve őket a közösségi élményekre. Rengeteg megható pillanatról tudnék beszámolni, az egyik leginkább szívhez szóló talán az volt a számomra, amikor egy tábornyitó ünnepség után egy nehéz sorsú, állami gondoskodásban élő kisfiú megilletődötten köszönte meg, hogy köztünk lehet.

Amint Hornyák Tibor fogalmaz, Árpád-házi Szent Erzsébet annak az eszmény­képnek a megtestesítője, hogy mennyire fantasztikus küldetés jót adni az embereknek. Szent Erzsébet példája arra sarkallja az egyházi gyökerű Erzsébet Alapítvány munkatársait, hogy a névadó életpéldáját követve álljanak a rászorulók mellé, és cselekvő szeretettel támogassák a legkisebbeket, a gyermekeket.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hornyák Tibor

A családok szolgálatában

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kiemeli, hogy az Erzsébet-táborok különleges helyet foglalnak el a családtámogatások körében. Egyszerre nyújtanak élményt a gyermekeknek és mentesítik a családokat a nyaralás költségeinek terhe alól. Az államtitkár hangsúlyozza, hogy bármilyen Erzsébet-táborról legyen is szó, a szülők biztosak lehetnek benne, hogy gyermekük tartalmasan, gyönyörű környezetben, támogató felügyelet mellett tölti majd a szabadidejét. A biztonságos nyaralásról az ottalvós, balatoni táborokban 24 órás gyermekorvosi ügyelet, állandó mentő- és vízimentő szolgálat is gondoskodik.

– Már gyermekként is természetes vágyunk, hogy új élményeket, ismereteket szerezzünk, és olyan benyomások érjenek bennünket, amelyek változatosságot hoznak a mindennapokba; az Erzsébet-táborok immáron 11 esztendeje ehhez is hozzájárulnak. Legfőbb célunk, hogy a gyermekeknek valóban csak azzal kelljen törődniük, hogy jól érezzék magukat. Az Erzsébet-táborok keretében családi nyaralásokat is szervezünk, amelyeken a szülők is részt vesznek, így a felnőttek számára az itteni aktív és tartalmas kikapcsolódás jelentősen hozzájárul a munka és a magánélet közötti minőségi kapcsolat megteremtéséhez.

Hornung Ágnes a táborozókkal

Hornung Ágnes tájékoztatása szerint az évtizedes munka eredményeként az Erzsébet-táborok mára Európa legnagyobb gyermektáborozási rendszerévé fejlődtek. Az együvé tartozás 2023-ban is nagy hangsúlyt kap, hiszen határainkon túlról is érkezhetnek diákok a magyarországi Erzsébet-táborokba, és az Erdélyi Erzsébet-táborban is együtt nyaralhatnak az anyaországi és az ottani magyar gyermekek.

Korábban írtuk

Résztvevők az Erzsébet-táborok programjain

(2020-ban a Covid-járvány miatt az ottalvós táborok elmaradtak)

év: ezer fő

2016: 90
2017: 100
2018: 126
2019: 130
2021: 140
2022: 180