Hirdetés

Jakab Péter azt az állítást tette: „Azok a menekültek, akik – legyenek ukránok vagy kárpátaljai magyarok – hozzánk érkeznek, és valóban menedékre szorulnak, semmilyen állami segítséget nem kapnak.”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a teljesség igény nélkül tíz pontban cáfolta Jakab hazugságát:

  1. Azonnali segítségpontokat hoztak létre számos határmenti településen, 24 órássá tették a határátlépést, hogy a bajbajutottak minél hamarabb átjussanak. A beléptetést a rendőrség is segíti.
  2. A kormány az ellátásról is gondoskodik. Több településen 24 órás orvosi ügyelet van, még Covid-szűrést is végeznek.
  3. A katasztrófavédelem megszervezi azok elszállásolását, akik erre igényt tartanak – még az odajutásban is segítenek.
  4. Ha valaki menekültstátuszt szeretne, akkor ezeket a kérelmeket már a gyűjtőpontokon is be lehet nyújtani.
  5. Az állami vállalatok is kiveszik a részüket: a MÁV ingyenes jegyet biztosít a bajbajutottaknak, emellett különvonatok is indultak. A Volánbusz is beszáll a műveletekbe: több településről is indultak különbuszok.
  6. Elindították a 1357-es segélyvonalat, eddig már több mint félmilliárd forintnyi adomány gyűlt össze.
  7. Azoknak is segítenek, akik Ukrajnában maradtak. Hatszázmillió forint értékben küldenek élelmiszert és gyermekápolási termékeket. Küldtek százezer liternyi üzemanyagot is.
  8. A nagy segélyszervezeteknek 1,3 milliárdos támogatást biztosítottak – ez az összeg szükség esetén növelhető is.
  9. A kormány létrehozta a humanitárius tanácsot. Ez koordinálja a segélyszervezetek munkáját, az adományok gyűjtését, és azt, hogy ezek az adományok eljussanak az érintettekhez.
  10. Külön munkacsoport segíti a menekülteket abban, hogy ha szeretnének, akkor munkába állhassanak.

„Ha Jakab Péter azt állítja, hogy a kormány semmilyen segítséget nem ad, akkor az egész egyszerűen nem igaz. Ebben a helyzetben sok mindenre van szükségünk, de álhírkampányokra és rosszindulatú hisztériakeltésre a legkevésbé” – zárta gondolatait Dömötör Csaba.

Korábban írtuk