Gyopáros Alpár a falusi csok négyéves évfordulója kapcsán elmondta: folyamatosan vizsgálják a családtámogatási rendszer egyes elemeit, és megállapították, hogy „a háború, az elhibázott európai uniós szankciók, a magas kamatok miatt a városi csok nem működik, de a falusi csok igen”, ezért annak összegét közel másfélszeresére emelik.

Hirdetés

A Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a családszervezetekkel egyeztetve 2023 végéig kell kidolgoznia a városi csok helyett egy új család- és otthonteremtési támogatást – tette hozzá a kormánybiztos.

Tájékoztatása szerint a „falusi csokos településeken” a támogatást ezentúl is lehet igényelni új lakás, ház vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakások felújítására, bővítésére, valamint tovább él majd az áfakedvezmény lehetősége is ötmillió forintig.

A falusi csok keretösszegei emelkednek, 2024 elejétől a használt lakás felújítással, bővítéssel egybekötött vásárlása esetén egy gyermek után az eddigi hatszázezer forintos támogatás egymillió forintra, két gyermeknél 2,6 millió forintról négymillió forintra, három vagy több gyermek esetén pedig tízmillió forintról 15 millió forintra növekszik – tudatta Gyopáros Alpár.

Megjegyezte: meglévő lakás, ház korszerűsítésénél, illetve bővítésénél is emelkedik a támogatás összege; egy gyermek esetén korszerűsítési munkákra háromszázezer forintról ötszázezer forintra, amennyiben korszerűsítési és bővítési munkákra is sor kerül, úgy hatszázezer forintra, két gyermeknél 1,3 millió forintról kétmillió forintra, három vagy több gyermek esetén pedig ötmillió forintról hét és fél millió forintra nő.

Azokon a kistelepüléseken, ahol a falusi csokot igénybe lehet venni, új családi ház építése vagy vásárlása esetén a most hatályos támogatási összegeket lehet elérni 2024-ben: egy gyermek esetén hatszázezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három vagy több gyermek esetén tízmillió forint igényelhető – részletezte Gyopáros Alpár.

Közölte: a legfrissebb statisztikai adatok szerint 61 százalékban három vagy több gyerekre igénylik a támogatást, 38 százalékban két gyermekre, és csupán egy százalékban kérnek egy gyermekre segítséget.

Továbbra is a háromgyermekes családok igénylik legnagyobb mértékben a kombinált támogatást, ennek aránya jelenleg 38,9 százalék az összes szerződéshez viszonyítva. Kombinált támogatásra összesen több mint húszezer szerződést kötöttek 155,2 milliárd forint értékben, ez átlagosan 7,6 millió forintot jelent. Meglévő lakás korszerűsítésére 16 844 szerződést kötöttek 48,2 milliárd értékben, ez átlag 2,8 millió forint – mondta el Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos hangsúlyozta, a támogatás hatalmas segítséget jelent a magyar családoknak az otthonteremtésben; „több helyen valóságos csodát” tett a falusi csok.

Példaként említette Váraszót, a kis észak-hevesi zsákfalut, ahol az utóbbi időszakban minden, korábban eladó ház elkelt. A falusi csoknak is köszönhetően egyre több fiatal család költözik a kisközségbe, ahol nyugalom, kiszámítható jövő, és – a Magyar falu programnak is köszönhetően – fejlesztések várják az otthont kereső embereket – fűzte hozzá Gyopáros Alpár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Somogy vármegyében is „rohamosan fogynak az üres telkek, vannak olyan települések, ahol már az utolsó földterületet is eladták”, s ebben a pozitív folyamatban a falusi csoknak komoly szerepe van.

A kormánybiztos a fejlődő somogyi falvak között megemlítette Kaposmérőt és Libickozmát, a Veszprém vármegyei Kemeneshőgyészt, a Heves vármegyei Ludast, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kálmánházát.

Gyopáros Alpár reményét fejezte ki, hogy a falusi csok megtartása, a használt ingatlan vásárlására, illetve felújításra nyújtott támogatás összegének másfélszeresére emelésével még több kistelepülés kap esélyt a megmaradásra, gyarapodásra. A KSH adatai alapján az ötezer fő alatti településeken a Magyar falu program indulása óta nőtt az összlakosság – mutatott rá a kormánybiztos.

Korábban írtuk