Toroczkai László Mi magunk néven platformot alapított a Jobbikon belül – közlése szerint – azzal a céllal, hogy a pártot visszatereljék az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez.
 

Fotó: MTI, archív


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Toroczkai László – aki a Jobbik május 12-én lezajlott tisztújításán alulmaradt a szavazatok 54 százalékával elnökké választott Sneider Tamással szemben – kedden Budapesten, a párt Villányi úti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pénteken hét jobbikos polgármester és számos jobbikos középvezető vett részt azon gyűlésen, amelyen döntöttek arról, hogy Mi magunk néven a Jobbikon belüli platform létrehozását indítványozzák.
    
„Szeretnénk még ezt a politikai közösséget, amely jelenleg a Jobbik keretein belül működik, visszaterelni a Jobbik alapító okiratában lefektetett szellemiséghez és bízunk abban, hogy még korrigálható az az irány, ami az elmúlt időszakban látható volt” – indokolta a platform alapítását Ásotthalom polgármestere, aki Devecser, Cserháthaláp és Nagytőke szintén jobbikos polgármestereinek társaságában tartotta a sajtótájékoztatót.
    
Jelezte: a párt elnöksége dönthet a platform jövőjéről, hiszen a Jobbik mostani alapszabályában nincs platformra vonatkozó szabály, de nem is tiltja semmi annak létrehozását. Torockai László közölte, ha szükséges, kezdeményezik az alapszabály módosítását, de tulajdonképpen a platform péntek óta már működik. Mint mondta, az alapszabály-módosításról a Jobbik kongresszusa dönthet, és érzése szerint meg is lenne a többsége egy ilyen módosításnak.
    
Kérdésre válaszolva úgy vélte: ha az elnökség elutasító a platformmal szemben, az akár pártszakadáshoz is vezethet. A felelősség az elnökség és a pártigazgató kezében van – mondta Toroczkai László, aki szerint ugyanakkor jobb lenne egyben tartani a Jobbikot. Jó hírnek nevezte, hogy levelezés indult közte és Sneider Tamás Jobbik-elnök között.    
    
Közölte: a platform június 23-án Ásotthalmon „zászlóbontó gyűlést” tart, amelyre több száz, több ezer embert várnak. Nemcsak a Jobbik jelenlegi tagjait, hanem mindazokat, akik a Jobbik alapító okiratában foglalt szellemiséggel szimpatizálnak, de már vagy elhagyták a Jobbikot, vagy eddig nem érezték úgy, hogy megfelel számukra a párt által az elmúlt két évben követett stratégiai irány – fejtette ki Toroczkai László.
    
Kérdésre azt mondta, szeretnék június 23-ig lefolytatni az elnökséggel a platformról szóló tárgyalásokat, így ez határidőként is felfogható.
    
Toroczkai László a platform céljaként azt határozta meg, hogy újra elővegyék azokat a magyarság számára fontos nemzetstratégiai kérdéseket, amelyekből semmilyen politikai taktika miatt nem kívánnak engedni. Ilyennek nevezte a  migráció, a kivándorlás, „a magyar-cigány együttélés”, a trianoni békeszerződés és a határon túli magyarok ügyét, amelyek szerinte háttérbe szorultak az elmúlt években. Kérdésre válaszolva a platform lényegének azt nevezte, hogy visszaadják a Jobbik mozgalmi jellegét, ami az elmúlt két évben elveszett. „Szeretnénk a Jobbik foglyul ejtett lelkét visszaadni a Jobbiknak és a jobbikosoknak” – fogalmazott.
    
Hangsúlyozta: a platform szeretné, ha a Jobbik, ahogyan korábban, megmaradna a balliberális tömb és a Fidesz között, és nem simulna be az ellenzéki tömbbe, amelyhez szerinte „természetszerűen” soha nem tartozott. Szeretnénk a függetlenséget is megőrizni a továbbiakban – mondta.
    
Jelezte: mivel a platform alapításának gondolata jobbikos polgármesterektől származik, szeretnék segíteni a Jobbik felkészülését az önkormányzati választásokra.  
    
Toroczkai László úgy vélte: a platform „nagyjából a fele lehet Jobbik tagságának”, és a hét alapító polgármesterén túl további jobbikos településvezetők csatlakozása is várható. 
    
Kérdésre elmondta, hogy a pénteki gyűlésen a Jobbik parlamenti frakciójából többen részt vettek, közülük Dúró Dóra például már csatlakozott a platformhoz, de szerinte várható más képviselők csatlakozása is. Novák Elődöt nevezte meg még a platform tagjaként.
 

A Jobbiktól elhatárolódó radikálisok a Vadhajtások honlapján szerkesztőségi közelményben fejtették ki véleményüket az új platformról, azt erre a linkre kattintva olvashatják el.