A háromnapos rendezvényen az 1532. évi, közel egy hónapon át tartó török ostromra emlékeznek a kőszegiek. Hagyományőrző csoportok – a csobánci Gyulaffy László Bandérium, a Fekete Sereg és a Kőszegi Darabontok – jelenítik meg Jurisics Miklós vitézeit, I. Szulejmán seregét, de a vár védelmében a történelmi valósághoz hűen a város polgárai is részt vesznek – mondta el Básthy Béla alpolgármester az MTI-nek.

Az ostrom újrajátszása is a történelmi valóságot követi. Bár a felújítás alatt levő Jurisics-vár nem látogatható, az előkészületek a hagyományok szerint zajlanak. Pénteken a Közösségi Ház udvarán és a vár Diáksétányán katonai táborokat építenek, a Jurisics téren a Kőszegi Drabantok toboroznak, és választják ki játékos próbatételeken a legjobb vitézeket. Mire beesteledik, a város szenátusa is összeül, és dönt a vészhelyzet kihirdetéséről.

Szombaton reggel müezzin, török imára hívó ének jelzi az oszmán sereg érkezését. A várvédők felvonulnak a város utcáin, és elhangzik az eskütétel is. A városban közben megjelenik a török sereg, lezajlik néhány párviadal, majd a diáksétányon megkezdődik az ostrom.

A történelmi napokon kulturális programokkal, vásári forgataggal, kézműves és katonai bemutatókkal is szórakoztatják péntektől egészen vasárnapig a közönséget. Dobzenekar, horvát tamburazenekar ad műsort, történelmi táncegyüttesek, mazsorettek, hastáncosok, néptáncegyüttesek, gólyalábasok lépnek fel. A táncos kedvűeket horvát és magyar táncházba invitálják, a gyerekek pedig számos játékos próbatételen és hadapródpróbán vehetnek részt.

Pénteken a Városi Múzeumban A török kultúra hatása a hódoltságban címmel nyílik kiállítás, a Művészetek Házában pedig Emberek hazámból – Nazim Hikmet könyve alapján címmel Sinan Gültekin török festő, szobrász tárlatát láthatja a közönség.

A programok Kőszegen és környékén az ostromhétvége után is folytatódnak; augusztus 11-én vármaraton futóversenyt és jelmezes sakkjátszmát rendeznek Kőszegen, Velemben régészeti témaparkot avatnak, korhű kelta ruhákat és eszközöket mutatnak be. Augusztus 30-án az ostrom 480. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést és hangversenyt Kőszegen.

Az idei programokhoz a szervező Kőszegi Ostromnapok Egyesület Foglaljuk vissza Kőszeget! alcímet is adott. Tavaly a városfelújítási munkák miatt a fesztiválozók kiszorultak a belvárosból, idén viszont már ismét számos látványos és szórakoztató program helyszíne lesz a városközpont. Idén készült el a Szultán-domb tetején a Szulejmán-kilátó is, amelynek tetején egy kiterített török sátrat idéző ponyva már most jelzi a történelmi játékok közeledtét. A kilátóról szép panoráma nyílik a városra, a helyi mondák szerint Kőszeg ostromát innét nézte végig a szultán.

A történelmi időket felelevenítő kőszegi fesztivál a Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye.

(MTI)