Hirdetés

Tóth Bertalan (MSZP) a kormány járványkezelését bírálta. Most robban be a koronavírus-járvány negyedik hulláma, 31 ezren haltak meg a fertőzés miatt, de a miniszterelnök szerint ő ezért nem felelős; a kormány a kötelező oltás elrendelésének felelősségét a munkáltatókra tolta – sorolta a problémákat.

Szerinte romokban van az egészségügy, mert a kormány az új jogviszonytörvénnyel elüldözte az orvosokat és az ápolókat. Orbán Viktor és a Fidesz cserben hagyta az országot, ide vezetett 12 évnyi fideszes kormányzás, ez a totális csőd – hangoztatta.

Kitért arra, hogy soha nem volt ilyen gyenge a forint, ilyen drága a kenyér kilója és a benzin litere. Abba kellene hagyni a forint szándékos gyengítését és legalább a kenyér áfáját 5 százalékra kellene csökkenteni – sürgette, azt kérdezve, miért nem csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját.

Úgy összegzett: a Fidesz nem képes megvédeni az országot a járványtól, a brutális drágulástól, az egyedüli megoldás a kormányváltás.

Korábban írtuk

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nemzetközi szervezetek vezetőinek álláspontja szemben áll az ellenzéki képviselő által elmondottakkal. Hans Kluge, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója példaértékűnek nevezte a magyar védekezést – idézte fel.

Az államtitkár azt mondta, az ellenzék semmiben nem segítette a járvány elleni védekezést, álhíreket terjesztett, bírálta a kínai vakcinákat.

A politikus közölte, ha a járvány ideje alatt szocialista kormányzás lett volna, minden koronavírusos betegnek vizit- és kórházi napidíjat kellett volna fizetnie. Elmondta, az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése óta 4666 új jogviszony jött létre.

Kitért arra is, hogy jövő év januárjától magasabb lesz a minimálbér, mint 2010 előtt az átlagbér volt. Ha a baloldal visszatérne a hatalomba, azonnal emelné a rezsiárakat – mondta.