Januártól megszüntetné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat a népszerűségének történelmi mélypontján lévő MSZP. Az egészségbiztosítási törvénytervezethez benyújtott módosító indítványban javasolja ezt Tóth Károly szocialista képviselő. A februárban bevezetett díjak eltörlését azzal indokolja, hogy azokra a több biztosítós rendszer bevezetésével már nincs szükség.

„Jelen törvényjavaslat elfogadása a magyar egészségügyi rendszer régóta esedékes reformját valósítja meg. Az egymással versengő, üzleti alapon működő biztosítók által finanszírozott ellátási rendszer teljes szemléletváltást eredményezhet mind az egészségügyi szolgáltatók, mind az ellását igénybe vevők esetében. A ténylegesen biztosítási elven nyugvó új rendszer felállásával szükségtelenné válnak az eddig fontos szerepet betöltő szemléletformáló eszközök, mint a vizitdíj és a kórházi napidíj, ezért 2008. január 1-i hatállyal javaslom azok megszüntetését.” – áll a Tóth Károly szocialista képviselő által beadott módosító indítványban.

A Fidesz és a KDNP már népszavazási beadványában kezdeményezte ezek megszüntetését – a kormánypártok azonban akkor még hevesen ellenezték a frakciószövetség javaslatát. Az MSZP egyébként 130 ponton írná át a 150 paragrafusból álló liberálisok egészségbiztosításról szóló törvénytervezetét. A technikai pontosítások mellett érdemben is változtatnának a javaslaton. Nem engednék át az egészségpénztárak napi irányítását a magánbefektetőnek, és megtiltanák, hogy a kisebbségi tulajdonos kivegye a rá eső nyereséget.

(hírTV)