A lap értesülése szerint az A-Híd cége, az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át a Sunstrike Hungary Kft.-nek, de Vig Mór, a cég számlagyáros ügyvédként ismert vezetője 22 millió forintot nem fizetett ki a televíziónak.

Hirdetés

A Hír TV vezérigazgatója, Madarász János felelevenítette, hogy a Sunstrike Kft.-vel 2021. szeptember 1-jén kötött szerződést a Hír TV. A megállapodás szerint a kft. úgynevezett miniprogramokat, azaz 60-180 másodperces összeállításokat adott Magyarország Építészete címmel a televíziónak, nagy részben az A-Híd megbízásából. A Sunstrike Kft. azonban idővel elmaradt az ellenérték kifizetésével. A cég összesen nagyjából hatvanmillió forintért kötött üzletet a televízióval. A 22 milliós tartozás 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel.

A Sunstrike tulajdonosa, Vig Mór azt állította az egyeztetések során, hogy az A-Híd visszavonta a támogatást, de ha rendeződik a viszony, kifizetik a tartozást. A televízió azonban nem fogadta el ezt a megállapodást. Végül a Sunstrike 2023 júniusa óta részletekben fizetett vissza 1,9 millió forintot a tartozásból.

Az ügy körül azonban további kérdések is felmerültek, amikor is kiderült, hogy az A-Híd Zrt. kivitelezését végző cég 1,4 milliárd forintot utalt át Vig Mór Sunstrike Kft.-jének az érintett időszakban. Ebből 900 millió forintot Vig Mór számláira továbbutaltak, amit rövid időn belül készpénzben fel is vettek.

Korábban írtuk

Vig Mór nevét – aki nem mellesleg az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére – egy több száz millió forintos számlagyár tavaly év végi felszámolásakor ismerhette meg a közvélemény. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Utóbb derült ki, hogy ennek keretében, tavaly novemberben a NAV emberei több más helyszín mellett az A-Hídnál is házkutatásokat tartottak.

Az ügy tovább bonyolódott, amikor Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje, korrupciógyanúval indítványozta, hogy a főváros hozzon létre vizsgálóbizottságot a Lánchíd felújításának drágulása miatt. Az A-Híd Zrt. ugyanis Tarlós István főpolgármestersége idején nyerte el a pályázatot, az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást írtak ki. Agyőztes ekkor is az A-Híd lett, a munka ugyanakkor megdrágult

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult Vig Mór Lánchíd-pénzekkel kapcsolatos ügye miatt és sikkasztás miatt feljelentést tett.

A Vig Mór botrányairól írt teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet oldalán.