Trócsányi László, a The European Conservative című folyóirat jogállamiság témájában tartott rendezvényén elmondott beszédben aláhúzta: a magyar igazságszolgáltatási rendszer mindenben megfelel az európai szabványoknak. Az igazságügyi eredménytáblában a magyar igazságügy és magyar igazságszolgáltatás jó eredményeket hoz.

Hirdetés

A politikus az Európai Parlament múlt héten tartott strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, az Erasmus és a Horizont uniós programok 2021–27-es végrehajtásáról szóló jelentésével kapcsolatban közölte: az említett uniós programok estében az EP többsége megfosztotta a magyar kutatókat és fiatalokat – szavai szerint – „mindennemű indokolás nélkül vagy hamis indokokra hivatkozva” a programban való részvételtől.

„Miről szól Európa? Arról, hogy a fiatalok tudjanak egymással kapcsolatot kialakítani, tanuljanak egymástól. Tehát pont Európától fosztották meg őket” – fogalmazott.

Trócsányi László felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte az uniós parlament döntését, holott – mint kiemelte – sem az Erasmus, sem a Horizont program nem érinti az Európai Unió költségvetését. A magyar részvétel tehát az unió pénzügyi érdekeit semmilyen körülmények között sem veszélyezteti – hívta fel a figyelmet. Szavai szerint szégyen, hogy a júniusi európai parlamenti választások előtt az EP plénuma egy ilyen döntést meghozott. A döntést az a félelem motiválta, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában másutt is meg fognak erősödni a jobbközép politikai pártok, és az, hogy ez rájuk milyen következményekkel járhat – emelte ki.

Korábban írtuk

A jogállamiság fogalmával kapcsolatban az EP-képviselő azt mondta: a joghoz kötöttség rendkívül fontos. „Az azonban, amit a politikusok más országokról mondanak, az a jogállamisági fogalom, amit a politikusok használnak, messze távol áll attól, amit a jogtudománynak a képviselői a XIX. századtól kezdődően kidolgoztak, és amit mi tanítunk az egyetemen” – tette hozzá beszédében Trócsányi László.