Az igazságügyi miniszter szerint nem megoldás, elfogadhatatlan Magyarország számára az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer, amely felülről nyitott, így azt üzeni a migránsoknak, hogy „lehet jönni” – mondta az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szombat reggel.Trócsányi László kifejtette, nem tekinthető eredményesnek az a kvótarendszer, amely alapján egy év alatt mintegy 5800 embert sikerült áttelepíteni. Azt mondta, sokszor csak papíron létezik az áttelepítés: Litvániába például 22 embert telepítettek, de közülük 21-en visszament, ennek ellenére az Európai Bizottság ezt próbálja meg „lenyomni a tagállamok torkán”.
    
A miniszter bízik abban, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye egyértelmű iránymutatást ad a kormánynak arról, mi a teendője.
    
Felidézte, az Európai Tanács tavaly szeptemberben döntött a kötelező betelepítési kvótákról, ezt Magyarország és Szlovákia megtámadta, valamint Lengyelország is beavatkozott a perbe a magyar oldalon. Mint mondta, erős jogi küzdelemről van szó, amelyben geopolitikai tényezők is felfedezhetők. A tanács mellett főleg azok az országok avatkoztak be, amelyek a szétosztásban érdekeltek, például Németország, Svédország és Franciaország. 
    
Magyarország pénteken nyújtotta be észrevételeit a beavatkozási kérelmekre – mondta. A kvótaper precedensértékű eljárás, és Magyarország komoly jogi érveket sorakoztatott fel, amelyeket az Európai Unió Bírósága nem „söpörhet le az asztalról” – jelentette ki.

MTI