Az MSZP azt követeli, hogy a Fidesz vetesse le Trócsányi Lászlót az európai parlamenti választási listáról – jelentette ki Bihal Dávid, az MSZP elnökségi tagja vasárnap Budapesten.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a Fidesz EP-listavezetője orosz fegyverkereskedőket hagyott futni azzal, hogy nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adta ki őket. Az Európai Néppárt (EPP) Manfred Weberrel és Orbán Viktorral együtt hiteltelenné válik, ha nem követelik Trócsányi távozását a Fidesz EP-listája éléről – tette hozzá.

Bihal Dávid Orbán Viktor miniszterelnököt „Putyin EU-s helytartójának” nevezte, aki „Putyin listájával készül az európai uniós választásokra”. Hozzátette: Orbán Viktor politikája miatt Magyarország az elmúlt években olyan messze jutott az EPP-től és annak alapelveitől, hogy már az egész unió és az egész Nyugat szégyenpadjára került.

Szerinte Magyarországon az orosz szolgálatok úgy járnak ki-be, mintha csak hazajárnának, egyetlen magyar szerv sem ellenőrzi vagy állítja le őket. Arra utalva, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre helyezi székhelyét, hozzátette: „orosz banknak álcázott információs hivatalt hívtak be hazánkba”, és ezzel szerinte az unió legnagyobb biztonsági kockázatává léptünk elő.

Magyarországon és Európában nem Soros-veszély van, hanem orosz veszély, nem Soros-terv van, hanem orosz terv van, melynek az egyik kiszolgálója „Orbán Viktor és a hazaáruló kormánya” – fogalmazott az MSZP-s politikus.

Azt mondta: „az Európai Unión belül a Fidesz árulóvá tette hazánkat”, „a magyar kormány a népakarattal szemben nem az uniót támogatja és a nyugatorientációs erőt, hanem Putyin érdekeit szolgálja”. Egy ilyen országba látogatott a héten Manfred Weber, és az MSZP gondoskodik róla, hogy a véleményüket megkapja „ő, a pártcsaládja és az egész európai közösség” – tette hozzá Bihal Dávid.