A rendezvénynek szombat délután négytől a Lánchíd és a Széchenyi tér ad otthont – tájékoztatta Bartók Marcell projektvezető az MTI-t.

Az esemény fővédnöke Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, együttműködő partnerei egyebek közt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Hungarofest, a Csodák Palotája, a Magyar Földrajzi Társaság, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége.

Az esemény fő célja, hogy izgalmas tudományos és technikai bemutatókkal, látványos természettudományos kísérletekkel és programokkal felkeltse a látogatók érdeklődését a műszaki és természettudományok iránt. „A program kiemelten fontos célja a fiatalok tudomány iránti kíváncsiságának felkeltése, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében” – hangsúlyozta Bartók Marcell.

A Lánchíd szektorokra osztva egy-egy önálló tudományterületet mutat majd be. A programok között helyet kapnak egyebek mellett a csillagászathoz és űrkutatáshoz, az informatikához, kémiához, fizikához és az alternatív energiafelhasználáshoz kapcsolódó területek.

A kiállításon bemutatkozik számos magyar innováció, így az első magyar holdjáró, a Puli Space, a Shell Eco Marathonon szereplő alternatív hajtású versenyautók, valamint a Gömböc nevű találmány. A látogatók vaktérkép és okostelefon segítségével elkészíthetik saját csillagtérképüket, tésztahidat építhetnek, űrrepülő- és ejtőernyős pilótateszteken is részt vehetnek; lebeghetnek a jövő technikáját előrevetítő szupravezető korongon, de holdkőzeteket is vizsgálhatnak. Lesz tűzhányókitörés, és a rendezvényen kerül bemutatásra az első magyar műhold, a Masat-1 is. A környezettudatosság is fontos szerepet kap, a látogatók alternatív hajtású járműveket és versenyautókat próbálhatnak ki, valamint elektromos áramot termelhetnek az energiabringán.

A szervezők egyéb ismeretterjesztő és kreativitást fejlesztő játékokkal, látványos természettudományos kísérletekkel is várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjai, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legérdekesebb találmányai és innovációi is.

A Tudományok hídja internetes oldala http://www.facebook.com/tudomanyokhidja