Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt: a koronavírus járvány miatt a magyar gazdaság két húzóágazata – az autóipar és a turizmus – bedőlt, sok tízezer ember veszíttette el a munkahelyét. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az álláskeresési járadék 3 hónapos időtartamát még a járvány időszakában sem volt hajlandó meghosszabbítani a kormányt. Úgy értékelt: bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság szerkezete nem válságálló és nem fenntartható, ezért új, más gazdaságpolitikára van szükség. Elég volt az összeszerelő országból – fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem kell sok milliárdból nemzeti konzultációt indítani, hanem ezt a pénzt a járvány miatt jövedelmüket vesztők támogatására kell fordítani. Hozzátette: sok tízezer munkahelyet lehetne teremteni a megújuló energiatermelés fejlesztésével, kisteljesítményű naperőművek, napkollektorok gyártásával, épületkorszerűsítéssel, és a közösségi közlekedés, valamint az élelmiszer-önellátás fejlesztésével.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: a kormány tíz éve munkalapú és a családbarát Magyarországot épít, és a rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség, mint a járvány előtti időszakban. Hangsúlyozta: most egy olyan válsággal kell szembenézni, amely átformálja a közeljövőt, felforgatja az eddigi életmódot, és nagy veszélyt jelent magyar gazdaságra.

Korábban írtuk

Intő példának nevezte a 2008-as baloldali válságkezelést, amely csődbe taszította Magyarországot. Most a munkahelyek védelmére kell koncentrálni, ezért a kormány azt mondja, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus tönkretesz – tette hozzá.