Csizi Péter elmondta, hogy sikeres pályázattal újabb három évre biztosítani tudja a kormány a szolgáltatást a hallássérült embereknek.

Hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy a jelnyelvről szóló törvény kötelező állami feladattá teszi a térítésmentes jelnyelvi tolmácsolás biztosítását. A televíziós műsorok feliratozása mellett a többi között segítik a hallássérült emberek mindennapi kommunikációját, valamint jelnyelvi tolmácsszolgáltatást is biztosítanak.

Minden hallássérült ember évi legfeljebb 120 órában térítésmentesen igénybe veheti saját ügyeinek intézéséhez a jelnyelvi tolmácsszolgáltatást bárhol Magyarországon, bármilyen céllal – emelte ki Csizi Péter. Arról is tájékoztatást adott, hogy az országban összesen 22 jelnyelvi tolmácsszolgálat működik: minden vármegyében egy-egy, a fővárosban pedig három.

A térítésmentes szolgálatások további fenntartására irányul az áprilisban kiírt pályázat, a szolgáltatást biztosító cégek a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézetnél tudnak érdeklődni a részletekről – közölte a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy a pályázatra május 6-ig jelentkezhetnek a cégek, szolgáltatók.

Korábban írtuk

Csizi Péter ismertette azt is, hogy a térítésmentes jelnyelvi szolgáltatást tavaly 2200 hallássérült ember vette igénybe, összesen 37 ezer tolmácsolt óra keretében. Közölte, hogy a múlt évben 590 millió forintot biztosított a szolgáltatásra a kormány.