Sajnálatos, hogy fogyatékosságügyben, szociális területen, az egyéni helyzeteket kihasználva teljesen méltatlanul próbálnak meg politikai hisztériát kelteni. Láttunk már példát rá a hajléktalanság ügyében – mondta Fülöp Attila az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára rögzítette: 2019 január elsejétől mindenki számára átlátható, objektív lett a szempontrendszer. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fülöp Attila kifejtette: az ápolási díj lényege, hogy azok az önellátásra képtelen, súlyos fogyatékkal élő személyek után – legyen az gyermek vagy felnőtt – jár, akik esetében egy családtag otthon marad és végzi az ápolást. 

Ma körülbelül 50 ezer családban él önellátásra képtelen gyermek, illetve személy, míg 500-600 ezer fogyatékossággal élő ember él Magyarországon. Ebből is látni, hogy a rendszerben korábban is nagyjából minden tizedik család kapott ápolási díjat – tette hozzá az államtitkár. 

Az ápolási díj megítélése annak függvénye, hogy önellátás tekintetében milyen mindennapos támogatásra szorul az adott személy – fogalmazott Velkovics Vilmos kérdésére Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke. 

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára rögzítette: 2019 január elsejétől mindenki számára átlátható, objektív lett a szempontrendszer. Ez a vizsgálatot végző orvosok számára is nagy segítség; idéntől a háziorvosok helyett szakorvosok készítik el a minősítést. 

Fülöp Attila úgy véli, az érintett családokkal – adott esetben – évek óta kapcsolatban álló szakorvosok jobban és körültekintőbben meg tudják ítélni a gyermek állapotát. 

Számos kísérlet történik arra, hogy a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) bevezetését, illetve az ápolási díj ilyen mértékű emelését megpróbálják rossz fényben feltüntetni. A valótlan állítások, attól, hogy gyakran megismétlik, még valótlan állítások maradnak – húzta alá az államtitkár. 

Történt egy nagymértékű támogatásemelés a rendszerben, illetve egy teljesen objektív és átlátható vizsgálati rendszer lett bevezetve – szögezte le. 

Sajnálatosnak tartja, hogy fogyatékosságügyben, szociális területen, az egyéni helyzeteket kihasználva teljesen méltatlanul próbálnak meg politikai hisztériát kelteni. Láttunk már példát rá a hajléktalanság ügyében – jegyezte meg. 

Több érzékenységet és kellő felelősséget igényelne, ha erről a témáról beszélünk – mondta.