Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

– Mit gondol a baloldali támadásokról?

– Sajnálattal látjuk, hogy a baloldal a járvány negyedik hullámában is ugyanazt a káros és felelőtlen politikát folytatja, mind eddig. Igyekeznek elbizonytalanítani az embereket az oltással kapcsolatban. Ne feledjük, hogy a baloldalnak ez az egész a választási kampányról szól, bevallott stratégiájuk, hogy szerintük akkor van nagyobb esélyük a hatalomra, ha a járvány elhúzódik, minél több a beteg és az elhunyt. Ennek a stratégiának a része az is, hogy megkérdőjelezik az egyes vakcinák hatékonyságát. Nem kell hozzá kutatónak se lenni, hogy valaki lássa az igazságot: a magas átoltottságnak köszönhetően ma jóval kevesebb a beteg és az elhunyt. Az oltási program előrehaladottsága tette lehetővé, hogy Magyarországon az élet és a gazdaság újraindult. A mostani hullám a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban. Májusban jelentettem be annak az általam elrendelt két vizsgálatnak a kezdetét, amelyek jelenleg még tartanak, és amelyekről a befejezésüket követő tudományos dolgozat publikálása után tudok majd minden részletre kiterjedően beszámolni, mert ezt követeli meg a tudományos protokoll. Az egyik vizsgálat a 2021. január 22. és június 10. között átoltott 3,7 millió ember adatai alapján kezdődött, és ennek során mind az öt, hazánkban használt, az eredeti vírus ellen kifejlesztett vakcina esetében vizsgáljuk a fertőzés és a halálozás elleni védőhatásuk mértékét.

Mi az, ami ma már teljes bizonyossággal kimondható?

– Annyit már most ki lehet jelenteni, hogy mind az öt vakcina a betegség súlyos lefolyásának megelőzésére magas szinten hatásos. Kisebb eltérésekkel, 88-tól 98 százalékig megelőzték a halálozást, azaz kiemelkedő hatásúak. Akkor, amikor több nyugati vakcinát nem lehetett beszerezni, a keleti vakcinák jelentették az egyetlen lehetőséget az életmentésre.

Korábban írtuk

– A közben érkezett brit mutánst, amely némely szempontból durvább az eredeti COVID-19-nél, szintén vizsgálták?

– Az említett 3,7 millió átoltott honfitársunk jelentős részét az akkor terjedő brit mutáns ellen védték a vakcinák. Emellett kezdeményeztem egy másik vizsgálatot, mert tudni akartuk, hogy az oltások hatására hogyan változik a sejtes immunitás és a humorális ellenanyagos immunitás, mert a kettő együtt jellemzi a szervezet védettségét. Vizsgáltuk, hogy az immunitás az idő múlásával hogyan változik. Több nagy intézet bevonásával, 3200 ember részvételével mind az öt vakcina ellenanyagszintjét és a sejtes immunitást mértük. A második oltás után, majd további három hónap után ugyanezt vizsgáltuk. Ennek az az értelme, hogy a celluláris (sejtes) immunitás és az ellenanyagszint hogyan változik. Egyrészt milyen mértékű védettséget biztosít az oltóanyag, illetve mennyi ideig hatásos. Még csak kezdeti adatok vannak, a védettség minden vakcina esetén az idő múlásával csökken. Minden esetleges további új mutáns újabb hatásokat fejt ki, amire válaszokat kell találnunk.

– Milyen tapasztalatokat tud megosztani a korcsoportokat illetően?

– Az már egyértelmű, hogy 65 év felett több hónap elteltével valamennyi vakcina hatékonysága csökken, tehát az időseknek különösen javasolt a harmadik oltás. Itt jól állunk, hiszen Magyarország az elsők között tette lehetővé a harmadik oltást. Már több mint egymillióan fel is vették azt, 80 százalékuk 60 év feletti. Én magam is felvettem a harmadik oltást. Az is biztos, hogy a 26 és 46 év közöttiek számára szintén feltétlenül indokolt mind a két oltás a teljes védettséghez, majd 3-4 hónap után lehetséges a harmadik is. Összegzésül azt mondhatom, hogy a megfelelő ellenanyagszint biztosítása minden 12 év feletti honfitársunk esetében oltásokkal indokolt, ezért mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát, mert a legnagyobb, akár halálos veszélyt az oltatlanság jelenti. Sajnos azok az állítások, amelyek elhangzanak sok baloldali politikus szájából, köszönőviszonyban sincsenek a tudományos eredményekkel, de ezt tőlük nem is várom el. Az említett képviselő úr állítása annyira igaz, mint az a thaiföldi vaságyról készített felvétel, amit a képviselő úr úgy rakott ki az oldalára, mintha az egy magyar kórházban készült volna. Ez egyszerű manipulatív álhírgyártás. Nemzetünk védelme közös érdek, tehát a járványban nem lenne helye a baloldal valótlan állításainak, az oltás iránti elbizonytalanításnak.