Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív, illusztráció
Hirdetés

A Fidesz országgyűlési képviselője és a kormánypártok önkormányzati kampányfőnöke a lapnak elmondta: a kongresszusi szavazás és az október 13-i helyhatósági választások után is a szívéhez legközelebb álló területtel, az önkormányzatokkal szeretne foglalkozni. Elsősorban azokat a településeket segítené, ahol a kormánypárti polgármesterjelöltek győztek.

Szavai szerint az előző kongresszuson azért nem indult az alelnöki választáson, mert tavaly tavaszig a Modern városok programot felügyelő tárca nélküli miniszter tisztségét töltötte be, és a Fideszen belüli megállapodás szerint nem szerencsés, ha egy kormánytag a párt vezetőségének is a tagja. Ugyanebből az okból Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter most kikerül a nagyobbik kormánypárt elnökségéből.

A politikus kitért rá: a Modern városok programot továbbra is szívügyének tekinti. Kiemelte: rengeteg program elindult már, s ezeknek az eredménye látszik a városokon és az ország gazdasági teljesítményén is. Az eredményt úgy lehet a legjobban összefoglalni, hogy Magyarország mára Európa egyik leggyorsabban fejlődő országa lett. És ez még nem a folyamat vége, hiszen a kormány elindította a Modern falvak programot, amely a kistelepülések számára jelent számottevő fejlesztési perspektívát – jelezte Kósa Lajos.

A politikus sikeresnek tartja az önkormányzati kampányt. Hangsúlyozta: igyekeztek olyan polgármesterjelölteket állítani, akik hozzáértők, tapasztaltak, és az a szándékuk, hogy a kormánnyal együttműködve építsék-szépítsék a városaikat, falvaikat. Míg a Fidesz-KDNP több mint 1200 polgármesterjelöltet állított, mindössze 300 ellenzéki vagy az ellenzék által támogatott politikus indul a polgármesteri tisztségért, ráadásul az utóbbiak nemritkán egymás ellen küzdenek – jegyezte meg.

Álláspontja szerint az ellenzéki együttműködés katyvaszában egyetlen dolog volt meghatározó: a hatalmi osztozkodás. Miután a pénzért és hatalomért bármire képesek, ezért a jelöltjeik egy jelentős része alkalmatlan arra, hogy bármifajta önkormányzati vezető szerepet töltsön be – fogalmazott.

Mi arról beszélünk, hogy mit szeretnénk tenni a településeinkért, s arról meggyőzni a szavazókat, hogy fogjunk össze újra. Az eddigi összefogás eredménye, hogy Magyarország egyre jobban teljesít – hangoztatta.

A politikus reagált a Karácsony Gergelyt, a baloldal főpolgármester-jelöltjét leleplező, a napokban kiszivárogtatott hangfelvételre is. Úgy vélte, a hanganyag megerősíti azt a korábbi álláspontjukat, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció nem működőképes. Sőt az egész ellenzéki együttműködés gyakorlatilag már most, a választás előtt összeomlott, hiszen a felvételek tanúsága szerint bűnözők álltak össze maffiózókkal – mutatott rá, hozzátéve: találtak egy szerencsétlent Karácsony személyében, aki nem tud semmit és nem is ért semmihez. Megjegyezte: ha Karácsony Gergelynek akár csak egy parányi bátorsága vagy gerince lenne, felállna, és visszamondaná a jelöltséget.