Az Agrárminisztérium (AM) MTI-nek pénteken küldött közleménye szerint a magyar tárcavezető a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében folytatott egyeztetést több uniós agrárminiszterrel az Európai Unióban kialakult agrárpiaci helyzetről.

Hirdetés

Hozzátették: az egyeztetés fő oka, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett Magyarország és a többi, Ukrajnával szomszédos EU tagállam irányába, komoly piaci zavarokat okozva ezekben az országokban. A nagy nemzetközi gabonakereskedő cégek most ukrán terményt szállítanak a magyar gabona hagyományos uniós és unión kívüli exportpiacaira is, ami érdemben csökkentette a keresletet a hazai termelők áruja iránt.

Az Ukrajna felől az unióba tengeren és szárazföldön érkező jelentős mennyiségű import leszorítja a termelői árakat is a magas inputköltségek ellenére, tartós jelenléte pedig komoly problémákat okozna Európa gabona- és olajosnövény termelő országaiban. E negatív folyamatok megelőzése érdekében kell áttekinteni a kialakult piaci viszonyokat és megfelelő uniós intézkedéseket hozni – húzta alá az agrárminiszter a találkozón a közlemény szerint.

„Célunk elsősorban a hazai és az európai gazdák védelme, az EU belső piaci egyensúlyának megőrzése, tiszteletben tartva az ukrán áruk világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket is” – hangsúlyozta a közleményben a miniszter.

Korábban írtuk