Fotó: Szakács Pál
Hirdetés

– Az első amerikai detektívirodákkal kezdődött a magánnyomozók története, ők postakocsirablásokra szakosodtak, a kocsik védelmét vagy a rablások felderítését végezték – meséli a Demokratának Doór Zalán. Az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetőjével azért ültünk le beszélgetni, mert kíváncsiak voltunk, hogyan működik ez a patinás szakma a XXI. század keretei között.

Sherlock Holmes és még sokan mások aztán egészen más irányba vitték el a hangsúlyokat, gyorsan fókuszba került a gyilkosságok felderítése, és az emberekben a mai napig megmaradt ez a kép a magánnyomozókról. Ám manapság az ilyen nyomozásokhoz csak a rendőrségnek vannak meg a szükséges hatósági jogosítványai, és egyébként is nekik hivatali kötelességük ezekben az ügyekben eljárni. A másik véglet a nyomozó szerint a hűtlen házastársak felderítése. Minimális munkával lehet itt általában gyors sikert elérni, így rendszerint kevesebb szakmai kihívás van benne. Arról nem is beszélve, hogy az online rendelhető nyomkövetőkkel, elrejthető kamerákkal és más kémeszközökkel a féltékeny férjek és feleségek az ilyen akciókat már maguk is meg tudják oldani még akkor is, ha ezzel sok esetben illegális területre tévednek. A GDPR-szabályok szerint ugyanis csak akkor szabad valakiről fotót vagy videófelvételt készíteni, ha ő maga is beleegyezik, ami némileg megnehezíti a hűtlen házastárs lebuktatását.

– Mi a munkánk során nem bizonyítékokat gyűjtünk, hanem elsősorban az üzleti döntéshozást könnyítjük meg – mondja Doór Zalán arra a kérdésünkre, hogyan tudnak ilyen jogszabályi környezetben legálisan működni.

Civil titkosszolgálat

Kevésbé romantikus ugyan, mint a rablók, gyilkosok kézre kerítése, de az X-Rock Magánnyomozó Iroda fő profilja végül az „üzleti hírszerzés” lett. Ezen területen belül a leggyakoribb ügyek a dolgozói-beosztotti visszaélések felderítése és megakadályozása, a versenytársak lépéseinek figyelemmel kísérése, üzleti titkok védelme, versenytilalmi megállapodások kijátszása, illetve kintlévőségek kezelése, magyarázza Doór Zalán. Hozzátéve, ez utóbbi nem a klasszikus behajtást jelenti, a munka során minden lehetséges oldalról felderítik az adós cég vagy magánszemély helyzetét, és olyan információkkal szolgálnak a megbízónak, amivel eredményesebbé tehető akár a későbbi jogi eljárás is, de rendszerint még az előtt megoldódik az ügy, hogy ilyen irányba elmenne.

– Mivel a cégvezetők is emberek, így szükség esetén segítséget nyújtunk ma­gán­életi problémák kezelésében is. Előfordulnak még olyan jellegű ügyek is, hogy amikor két vagyonosabb fél között válásra kerül sor, és dönteni kell a közös vagyon sorsáról, besegítünk a megbízó oldalán, hogy a döntés minél igazságosabb legyen – mondja lapunknak Doór Zalán.

Az üzleti világon túl azért más megbízatásokat is elvállal az iroda. Sokat hallhatunk az úgynevezett unokázós csalókról, valamint az idősek különféle megtévesztéséről.

Fotó: Szakács Pál

– Az idős személyek korukból és életszemléletükből adódóan könnyen válhatnak csalás áldozatává. Ráadásul nemcsak idegenek, de akár egy-egy rokon is vissza tud élni a már szép kort megélt rokon hiszékenységével. Szoktunk ezekkel is foglalkozni, a rendőrségnek nem mindig van kapacitása ezekre az ügyekre, így érkeznek hozzánk is ilyen felkérések – mondja Doór Zalán. A magánnyomozók rugalmasan tudnak reagálni, és az sem ritka, hogy a már átadott pénzt is vissza tudják szerezni.

Nem klasszikus unokázós eset, de nemrég volt egy érdekes ügyük. Egy idős hölgyet csábított el egy fiatal férfi, és rávette, hogy az ingatlanjait írassa a nevére, emellett arra is rábírta, hogy nagy mennyiségű készpénzt, 50-60 millió forintot vegyen fel számára.

– A hölgy bankszámlájára az unokák is ráláttak, és gyanús lett nekik a hirtelen nagy mennyiségű pénzmozgás, így aztán hozzánk fordultak – meséli Doór Zalán, aki ezen a ponton lépett be a történetbe. Némi megfigyelés után meglett a tettes is, végül az utolsó pillanatban, amikor éppen az ingatlanok átíratását akarta nyélbe ütni a csábító, sikerült a magánnyomozóknak közbeavatkozni és meghiúsítani a hölgy kifosztását.

Vannak esetek, amikor gyors csalás áldozatává válik a kiszemelt személy. Ilyen esetben sokszor másnak adja ki magát a bűnelkövető. De sokszor láthatunk arra is példát, amikor jól kigondolt, akár hónapokon át tartó tudatos manőverrel hálózza be valaki az idős személyt, nemritkán akár egy kapzsi rokon. Ez esetben a csalás eredménye akár az áldozat teljes körű kifosztása is lehet – hangsúlyozza a magánnyomozó.

Hivatásosból magánba

– Nyomozó, felderítő voltam a rendőrség és a NAV egyes szerveinél, tizenévig ezt tanultam, tanítottam és végeztem is sikeresen. Több komoly szakmai vezetői elismerésben részesültem, részt vettem komoly bűnügyek felderítésében és bűnszervezetek felszámolásában, bomlasztásában, a migrációs útvonalak feltérképezésében – eleveníti fel pályája korábbi szakaszát. Egész kisgyerekkora óta vonzották a rejtélyek és megoldásuk, de természetesen megvoltak a kötelező szakirodalmi film- és könyvélményei is, amik inspirálták, így adta magát a hivatás, amit választott.

A Demokratának azt is elárulja, személyes kedvence James Ellroy Amerikai tabló című regénye. Később azért döntött úgy, hogy civilben folytatja, mert ki akarta magát próbálni vállalkozóként is, és vonzotta a szabadabb élet.

– A legrázósabb megbízásaim korábbi hivatásos életemhez köthetők, a teljesség igénye nélkül említem meg a részvételemet egy szélsőjobboldali fegyveres bűnszervezet felszámolásában, akikhez rendőrélet szándékos kioltása is köthető; ott a vezetők tartózkodási helyét derítettük fel és az elfogást támogattuk akkori társammal – meséli a magánnyomozó. Ugyanezzel a volt társával térképezte fel a balkáni útvonalat, ami szintén kivételes szituációkba vitte őket.

– Rengeteg sikeres felderítésünk és elfogásunk volt veszélyes fegyveres bűnözőkkel szemben, de nekem mindig is a célkörözési jellegű feladatok álltak közel a szívemhez, amikor rejtőzködő embereket kellett megtalálni – meséli.

Szakmai tapasztalat

E munka egyik lényege az, hogy a külső szemlélő ne lássa, hogy ott épp egy felderítő ténykedik. Így a korábban megszerzett tapasztalatok kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy a mostani munkát is sikeresen végezhesse, mivel a magán­nyomozó is hasonlóan dolgozik, mutat rá az összefüggésekre Doór Zalán. Korábbi egyéb szakmai tapasztalatait, mint a környezettanulmány vagy a konspirált figyelés, ugyanúgy tudja hasznosítani jogszerűen, mint a hivatásosok, annak ellenére, hogy nem állnak rendelkezésére az utóbbiakat megillető eszközök, jogok vagy a bírói vagy ügyészi engedélyes módszerek, mint például a telefonlehallgatás. A másik hozadéka a korábbi szakmai múltnak az, hogy képes más szemmel látni ugyanazokat a tényeket, mint aki nem volt szakmabeli; mondjuk egy munkára jelentkező adataiból mást olvas ki, mint egy civil HR-osztály munkatársa.

Ugyanakkor érkezik sok olyan megkeresés is, amikor az ügyfél azt kéri, hogy valakinek nézzenek utána, majd konkrétan megmondják, rendőrségi vagy NAV-os nyilvántartásokban; például ha egy családba be akar valaki házasodni, és a szülők vagy a testvérek szeretnék az illetőt átvilágítani.

Korábban írtuk

– Ilyen esetekben mindig próbáljuk nagyon türelmesen elmagyarázni, hogy ilyenre legálisan nincs lehetőség, ez komoly bűncselekmény volna, és ilyenkor kénytelen vagyunk ajtót mutatni az illetőnek – mondja Doór Zalán.

Cserébe viszont ez a munkakör egyáltalán nem veszélyes, csak egy esetben, amikor fáradtan vezet egy hosszú nap végén. Fegyvert nem hord, nincs is lőfegyverengedélye a munkavégzéshez.