Gál Sándor elmondta: az 52 éves M. Andrást több ember sérelmére, különös visszaesőként, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és különösen nagy kárt okozó rongálással gyanúsították meg.

Hirdetés

A házaspár 12 éves unokája ki tudott mászni a tetőre a tűzben, két rendőr egy létra segítségével mentette meg őt.

Korábban írtuk

Gál Sándor felidézte: a férfi 2020 november 23-án hajnalban a XV. kerületi Pázmány Péter utcában található kertes ház garázsát gyújtotta fel, a tűzben a házaspár férfi tagja a helyszínen, felesége a kórházban vesztette életét a szakértő szerint heveny füst- és szén-monoxid-mérgezés miatt. Unokájuk a lelki megrázkódtatáson és sokkon kívül nem sérült meg – tette hozzá.

Az áldozatok és a gyanúsított is az ingatlan tulajdonosának, egy építőipari vállalkozónak dolgoztak, aki lakhatást biztosított nekik.

Az ingatlanon két épület található, az utcafronti részen lakott a tulajdonos, míg a hátsó épületben a házaspár az unokával, valamint M. András.

A garázsban az ingatlan tulajdonosának autója és építőipari anyagok égtek el a tűzben. Az okozott kár mintegy 60 millió forint – mondta az alezredes.

Emlékeztetett: a helyszíni szemlén kutyát is bevetettek, az állat égésgyorsítót jelzett, ám a szakértői vélemény ezt nem igazolta.

M. András 2020 augusztusában érkezett a vállalkozóhoz, eleinte nem volt vele probléma, de italozó életmódja miatt többször jelentett beteget, és nem végezte rendesen a munkáját – mondta az alezredes. Hozzátette: a vállalkozó figyelmeztette, ha nem változtat ezen, távozzon. A bűncselekmény előtti estén aztán a tulajdonos megelégelte, hogy M. András ismét ittas, ezért elkérte tőle az ingatlan kulcsait, kifizette a bérét és kérte, hogy reggel távozzon. Hajnalban a vállalkozó arra ébredt, hogy telefonon kereste a hátsó épületben lakó nő, aki elmondta, M. András felgyújtotta a garázst. A tulajdonos szólt a feleségének, hogy értesítse a hatóságokat, ő maga pedig a garázshoz ment, hogy mentse, ami menthető. Ez azonban nem sikerült, mert az ajtót kinyitva nagy láng- és füstcsóva csapott ki, ami több méterrel hátra dobta őt, annyit látott, hogy a tetőtéri ablaknál guggol a 12 éves fiú és segítségért kiabál. Ekkor érkeztek meg a rendőrök, akik a gyereket lementették a tetőről.

Gál Sándor elmondta: a fiút is meghallgatták az eljárásban, aki elmondta, hogy M. András aznap részeg volt, magában beszélt, és nem hagyta őket pihenni, amit a nagyszülei szóvá is tettek. Ekkor a gyanúsított távozott és nem sokkal később felcsaptak a lángok, ami miatt a tetőtérbe szorultak. Őt a nagyapja utolsó erejével kitette a tetőtéri ablakon a tetőre, így menekült meg.

M. Andrást 8 órán belül elfogták a IV. kerületben, szóban elismerte a bűncselekmény elkövetését, néhány órával később írt egy vallomást, amelyben azt írta, bosszúból követte el tettét, amiért a vállalkozó elküldte – mondta az alezredes. Hozzátette: azt is leírta, hogy a garázsban parkoló autó motortere alá tett éghető anyagokat és ezeket gyújtotta meg, később azonban érdemi beismerő vallomást nem tett, sőt, tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Gál Sándor beszámolt arról is, hogy elmeorvosi szakvélemény alapján a gyanúsított büntethető. A bűncselekmény minősítésével kapcsolatban elmondta, azért különös visszaeső, mert Romániában már volt büntetve. Egy szórakozóhelyen 2005-ben szóváltás nélkül mellkason szúrt egy férfit, majd ittasan autóba ült és balesetet okozott. Három évvel később feleségét szerelemféltésből egyszer mellkason és nyolcszor hátba szúrta. Gál Sándor az MTI kérdésére elmondta: a nő túlélte a támadást. A férfi 2016-ban feltételesen szabadult 9 évre kiszabott szabadságvesztéséből. A Fővárosi Törvényszék a kiszabott büntetéseket megfeleltette a magyar jogrendszernek, így a magyar jog szerint különös visszaesőként vált meggyanúsíthatóvá a férfi. Az ügy iratait csütörtökön küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.

Az MTI kérdésére Gál Sándor elmondta: a fiú édesanyjának abban az időszakban nem voltak rendezettek az életkörülményei, nem tudott megfelelően gondoskodni a gyerekéről, ezért nevelték a nagyszülők. Az anya most már rendezett körülmények között él élettársával, így a fiú visszakerült hozzá.