Hirdetés

Vajda Zoltán (MSZP) szerint a közelmúltban rendkívüli események voltak, a kormány tagjai igazat mondtak. Varga Judit igazságügyi miniszter elismerte, hogy megszorítást tartalmaz a jövő évi költségvetés, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta, nem a gyermekvédelmi törvénnyel, hanem a burjánzó korrupcióval van baja az uniónak, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a recessziót emlegette – részletezte.

Szerinte az is kiderült, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter miatt nincs lehetőség béremelésekre. Az ellenzéki képviselő azt tanácsolta a kormánypártoknak, győzzék meg a pénzügyminisztert és még a parlament nyári szünete előtt tárgyaljanak a pedagógusok, az ápolók és a köztisztviselők béremeléséről.

Katasztrofális irányba halad az ország gazdasági és pénzügyi helyzete – mondta, azt kezdeményezve: a kormány vessen véget az unióval folytatott háborúnak, lépjen be az európai ügyészségbe, fogadja el a globális minimumadót, vezesse be az eurót, növelje a jóléti kiadásokat. Szerinte új 2023-as költségvetési törvényjavaslattal lehetne segíteni az ország helyzetén.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, az egészségügyre a mostani kormány az utolsó baloldali kormányzati évhez képest 1470 milliárd forinttal költ, oktatásra pedig 933 milliárd forinttal költ többet. Hozzátette: a kormány folyamatosan nagy hangsúlyt fektetett a béremelésekre, a nettó reálbérek 2010 óta 70 százalékkal nőttek.

Korábban írtuk

Összevetette a baloldal és a jobboldali kormány válságkezelését. Szerinte a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést, emelné az adókat, megszorításokat vezetne be, továbbá nyíltan lobbizik azért, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Hozzátette: a baloldal visszatérő „mániája” az adóemelés, a jövedelemadó felső kulcsát például 30 százalékra, a társasági adót 19 százalakkal. Elmondta, az egész országnak fájna, ha a baloldali politika megvalósulnak. Van, ami nem változik: a baloldal képtelen az ország érdekeit nézni – hangoztatta.