Magyarországon bruttó 62 ezer forint a minimálbér. Az átlagbér 115 ezer forint. Egy tanár átlagos jövedelme 150 ezer forint körüli. Nagyjából ugyanennyit keres egy több műszakban dolgozó rendőrtiszt is. Az orvosi átlagfizetés ennél kicsit magasabb, 180 ezer forint körül mozog. Egy buszvezető 130 ezer forint körül visz haza, egy tűzoltó havi jövedelme megközelítőleg ugyanennyi, egy segédmunkás átlag 120 ezer forintot keres, egy bolti eladó 80 ezer forintot kap. Az öregségi nyugdíj a szerencséseknek átlag 75 ezer forint. A társadalom egyharmada a szegénységi küszöb alatt él.

Az országgyűlési képviselők havi átlagjövedelme 926 ezer forint. Ez a minimálbér 15-szöröse, az átlagbér több mint nyolcszorosa, egy tanár vagy rendőr fizetésének a hatszorosa, egy orvos keresetének az ötszöröse. Hétszer annyit keresnek a képviselők, mint a buszsofőrök vagy a tűzoltók, és tizenkétszer annyit, mint a nyugdíjból élők. A szegénységi küszöb alatt élők havi járandóságainak pedig a 25-szörösét vihetik haza…

De ez még nem minden. Gyurcsány Ferenc reformjavaslata szerint az országgyűlési képviselői alapilletmény a jövőben megháromszorozódna. A parlamentből kibukó képviselő alapdíja és bizottsági pótdíja félévi átlagát kapná meg végkielégítésként… A Fidesz a társadalom elszegényedésére hivatkozva kategorikusan elutasította a képviselők béremelését.

A kiugróan magas jövedelem – képviselői juttatások, önkormányzati tiszteletdíjak, felügyelő bizottsági tagságok, egyebek – és a húzós végkielégítés mellett kardoskodók azzal indokolják a maguknak juttatott pénzt, hogy az országgyűlési képviselő a ciklus idejére kiesik a szakmájából, kénytelen felhagyni korábbi hivatásával. Ez azonban nem igaz. Feltűnően magas azoknak a képviselőknek az aránya, akik politikusi szerepvállalásuk mellett továbbra is folytatják korábbi hivatásukat: ügyvédként, tanárként, orvosként, iskolaigazgatóként, szállodaigazgatóként, vállalkozóként, vagy akár művészként tevékenykednek, és ebből további jövedelmeik származnak. Ezeket a járandóságokat összeállításunkban nem is tüntettük fel, mivel ezek már nem számítanak közérdekű adatnak.

Mennyit keresnek a képviselők? A következő hat oldalon olvasható részletes listából választ kap az olvasó a kérdésre. Összeállításunk nem tartalmazza a honatyák 13. havi illetményét, mint ahogy a felmentésből származó egyszeri végkielégítés összegét sem, amely Szanyi Tibor esetében például 5 752 023 forint volt, amikor felmentették államtitkári teendői alól. Illetve az egyéb magánjövedelmeket. Az összeállítás az Országgyűlés honlapján a közelmúltban közzétett tiszteletdíjakat, a költségtérítés mértékét és az egyéb tisztségekből származó jövedelmeket tartalmazza. A képviselők parlamenti tiszteletdíja és költségtérítése a 2007. szeptemberi adatokat tükrözi, az egyéb tiszteletdíjak (megyei közgyűlés, helyi önkormányzat) a képviselők nyilvános vagyonnyilatkozatai alapján kerültek a listába. Célunk az volt, hogy világosan lássa az olvasó a Gyurcsány-kormány retorikájának és politikai önzésének tarthatatlanságát, ugyanis amennyiben elfogadná a parlament a megszorításokkal párhuzamosan a képviselői alapjövedelmek megháromszorozását, akkor a képviselői jövedelmek átlaga jócskán egymillió forint fölé emelkedne.

A képviselők fizetését tartalmazó teljes lista és további elemzések a Demokrata november 15-i számában olvashatók.

(A Demokrata korábbi cikkei itt találhatóak.)