Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív)
Hirdetés

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén mondott beszédét idézte fel, és „elképesztő szimbólumnak” nevezte, hogy a „lelkes fiatalemberből” 2019. június 16-ra egy „öregedő, üres tekintető ember” lett, aki a feleségével egy „elhanyagolt, koszos sírhelyre” egy szál világot helyezett el.

Úgy vélte: Orbán Viktor akkori beszédével ellentétben mára Oroszország „pincsikutyájává” tette Magyarországot.

Úgy fogalmazott: a demokratikus intézményrendszert formálissá tette, a választási rendszert saját érdekei szerint átalakította, a közigazgatás személyügyi szempontja pedig a Fidesznek való hűség lett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: az a Jobbik beszél pincsikutyákról, aki Oroszországnak kémkedő képviselőt küldött Brüsszelbe.

Hangsúlyozta: június 16-a a szabad Magyarország és a nemzeti önrendelkezés ünnepe. Arról beszélt: a rendszerváltás számos erénye mellett, számos rendezetlen adósságot is hátrahagyott, a 2010 utáni kormány azonban igyekezett ezek közül többet is a megoldani. További munkára van szükség, a Jobbik azonban nem segít ebben, hanem összefog az utódpárttal, és Gyurcsány Ferenccel – jegyezte meg.