A gazdasági miniszter-jelölt az olajpiac ismert szereplője, 2008 végéig a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke volt, 2003-tól pedig 2009-ig tagja a Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség igazgatótanácsának és alelnöke a Magyar Ásványolaj Szövetségnek.

Jelenleg a négy évvel ezelőtt alakult, teljes nevén Magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke. A 2006-os országgyűlési választások idején aláírója volt annak a kezdeményezésnek, amely a politikát szólította fel, hogy kezdjen háromoldalú tárgyalásokat a gazdasági szereplőkkel a költségvetés konszolidálása és a hosszabb távú reformok érdekében.

Varga István tagja a Magyarországi Brit Kamara vezető testületének és az Autonómia Alapítványnak, valamint tanácsadó a Transparency International mellett. Ez utóbbi volt az a szervezet, amelynek tiltakozását követően lépett vissza a gazdasági miniszteri poszt előző jelöltje, Vahl Tamás, miután a Transparency kifogásolta, hogy Vahl korábbi cége kartellügyletben vett részt.

Varga István az egyetemi tanulmányait a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte, 1980-ban diplomázott nemzetközi szakon, majd hat évvel később ugyanott szerezte másoddiplomáját is gazdasági szakértő szakon. Nős, 3 gyerek édesapja.

(MR)