Mit hoz a jövő a migráció területén❓ ⚠️ Juncker óta tudjuk, hogy az Európai Bizottság politikai bizottságként…

Posted by Varga Judit on Monday, May 31, 2021
Hirdetés

Varga Judit „Mit hoz a jövő a migráció területén?” című bejegyzésében azt írta: Jean-Claude Juncker korábbi elnök óta tudják, hogy „az Európai Bizottság politikai bizottságként működik”, és megtanulták, hogy ha nem sikerül első körben átvinni az akaratot, „akkor trükkök százaihoz folyamodik”.

A miniszter hozzátette, ez történt a migrációs csomaggal is: az álláspontok továbbra sem változtak, a bizottsági javaslat a tagállami tiltakozások ellenére mégis az elosztást helyezi a középpontba. Úgy értékelt, lehet ennek a neve „kiutasítási szponzoráció”, „a kvóta attól még kvóta marad”.

A magyar kormány ezért megtanulta, hogy folyamatosan „résen” kell lenni – közölte a miniszter, aki úgy fogalmazott: „Brüsszel sokszor játszik a kifárasztással, az elaltatással, hogy a fától ne lássuk az erdőt”.

Varga Judit hangsúlyozta: míg Brüsszel és az Európai Parlament lehetőségként tekint a migrációra, „emberanyagként”, amivel az elöregedő és egyre gyengébbé váló kontinens demográfiai és munkaerőpiaci kihívásait akarja kezelni, addig Magyarország a magyar emberek elsöprő többségének a támogatását maga mögött tudva a bevándorlást olyan veszélynek tekinti, amely Európa létét, biztonságát és keresztény kultúrájának fennmaradását fenyegeti.

Korábban írtuk

Ezért a magyar kormány a kezdetek óta azt vallja, hogy a bevándorlást nem kezelni kell, „ad absurdum elősegíteni”, hanem egyszerűen meg kell állítani. A segítséget pedig oda kell vinni, ahol arra szükség van. Erre Magyarország példaértékű nemzetközi segélyprogramot működtet – írta.

„Senki sem arról álmodik gyermekkorában, hogy elhagyja szülőföldjét” – emelte ki a miniszter, hozzátéve: „mi így segítjük a helyben maradást, a szülőhelyen való boldogulást támogatva”.

Felhívta a figyelmet arra, noha a pandémia miatt kevesebb figyelem jutott erre, az Európára nehezedő migrációs nyomás ismét növekvő tendenciát mutat, különösen a közép-mediterrán és a nyugat-balkáni útvonalon. Ezért Olaszország és Spanyolország kezdeményezésére a következő uniós csúcs napirendjén is szerepel a migráció.

Kitért arra, a magyar kormány szerint is beszélni kell a témáról, hiszen ez nem egy mediterrán probléma, hanem európai probléma, amely például a nyugat-balkáni útvonal miatt közvetlenül Magyarországot is érinti. „Álláspontunk szilárd, megvannak a szövetségeseink” – közölte.

A magyar kormány kiáll a külső határok védelme mellett és elutasítja a kötelező elosztási mechanizmust – írta a miniszter, aki szerint a kvóta „meddő erőltetése” helyett a politikai energiát a nemzetközi partnerekkel való együttműködés fokozásába kell fektetni, ami a migráció megállítására és a visszafogadási egyezmények hatékonyabbá tételére irányul.

„Régóta valljuk, hogy a szolidaritásnak több formája van, ezért a migrációs csomagnak ezt is tartalmaznia kell. Szolidaritás és biztonság egymástól nem választható el. Tehát a magyar kormány résen lesz” – fogalmazott.

Varga Judit kiemelte: „akárhogyan is próbálkozik Brüsszel, hogy az egységet, a bevándorlást elutasító és kvótát elutasító tagállamok egységét megbontsa”. A magyar kormány mindig ki fog állni a magyar emberek, a magyar haza és az európai határok védelme mellett.