Fotó: Vogt Gergely / Demokrata
Hirdetés

A miniszter asszony utólag úgy értékelte az eseményt – és ezzel a részt vevők is egyetértettek –, hogy az elmúlt tizenegy év építkezése elképzelhetetlen lett volna erős és összetartó közösségeink nélkül. Sok mindent átéltünk együtt, de sem a nehézségek, sem a küzdelmünk nem volt hiábavaló. Markáns szószólói vagyunk az európai folyamatoknak. Továbbá friss és kompetens alternatívát mutatunk a görcsös ideológiai áramlatokkal szemben. Szűk látókörű ideológiai abszurditások helyett mindannyiunk életét megkönnyítő cselekvést javaslunk, tömeges migráció helyett családtámogatást, behódolás helyett rezsicsökkentést, neomarxista agyrém helyett valós és emberközeli megoldásokat. Ez a magyar csapásirány, és ezt kínálja a magyar jobboldal, erősítette meg Varga Judit.

Egyik korábbi írásomban már próbáltam rávilágítani arra, hogy az emberi történelem során a barbárok uralmát gyakran egyfajta bizánci jellegű követte. A tapasztalatok alapján tehát ilyen egy ország vezetése: hol barbár, hol bizánci. Időnként azonban kiválik a politikai szereplők közül egy-egy vezető, akinek fontos szerepe lehet egy ország megítélésének alakításában, és aki össze tudja hangolni a külföldről felénk áramló hódító birodalmi ösztönöket a nemzeti öntudattal. Mindezt a törvényes rend szigorával és előremutató társadalompolitikával párosítva. Varga Judit igazságügyi miniszter ilyen egyéniség.

Munkabírása Orbán Viktoréval és Szijjártó Péterével vetekszik. Mindemellett felelősségteljes családanya és feleség, akinek fontos a stabil családi háttér. Már a beszélgetés elején kiemelte, hogy akkor tudja munkáját zavartalanul és hatékonyan végezni, ha meg van győződve róla, hogy a családi gépezet odahaza olajozottan működik, akkor is, ha ő éppen nem tud jelen lenni. Arról is beszélt, hogy 2009-től három évig Áder János akkori EP-képviselő csapatát erősítette Brüsszelben. Európai parlamenti tanácsadóként részt vett a környezetvédelmi, klímapolitikai és közegészségügyi jogalkotással kapcsolatos munkában, a konzervatív zöldpolitika ügyét azóta is szívén viseli. Mindösszesen kilenc évet töltött Brüsszelben és Strasbourgban, amely időszak hozzásegítette, hogy alapos ismeretekre tegyen szert az európai uniós intézményrendszer és jogalkotás működését illetően.

Nem csoda, hogy hazajövetelét követően Orbán Viktor javaslatára Áder János köztársasági elnök európai ügyekért felelős államtitkárrá nevezte ki. Államtitkárként hazánk nemzeti szuverenitásra épülő migrációs álláspontját következetesen képviselte, miszerint minden országnak joga van eldönteni, hogy kit enged be a területére. Aktívan részt vett a Sargentini-jelentés állításainak megcáfolására törekvő kormányzati érvrendszer kidolgozásában, majd a magyar kormány álláspontját képviselte a hetes cikkely szerinti eljárás vitáinak során.

Korábban írtuk

Az sem meglepő, hogy 2019 júliusától Orbán Viktor miniszterelnök Varga Juditra bízta az igazságügyi miniszteri tárca irányítását. Természetesen idetartoznak továbbra is az európai uniós ügyek, valamint azok mindenkori megvitatásának stratégiája. Az igazságügyi miniszter asszony ugyanakkor létrehozott egy Digitális Szabadság Munkacsoportot is, amelynek fő célja a techcégek működésének átláthatóvá tétele. Továbbá kiemelt feladatának tartja, hogy javítson Magyarország jogi versenyképességén, nagy súlyt fektetve a deregulációs politikára. Varga Judit kinevezése óta azt is hangsúlyozta, hogy célja a civil szervezetek bevonásával a családok és a gyermekek védelmével kapcsolatos jogrendszer megerősítése.

Megemlítette azt is, hogy diákélete során Miskolcon a sport és a zene kiemelkedően fontos volt számára. Atletizált, kosárlabdázott, zongorázni és hegedülni tanult. Szimpatikusnak találták a jelenlévők, ahogy erről a korai időszakáról mesélt. Köztudott ugyanis, hogy aki zenélni tanul, és csapatsportokban is sikeres, annak rendszerint erősebb a morális érzéke is.

Amerikai tevékenységem során megtanultam értékelni a modern nyugati kommunikációs stílus hatékonyságát. Varga Judit e téren is megállja a helyét, ezt nemzetközi médiamegnyilvánulásai is alátámasztják. A 41 éves kormánytag négy nyelven képes megszólítani Európa vezető politikusait: németül, angolul, franciául és spanyolul. Mivel az angolt tekintve kétnyelvű vagyok, azt külön meg tudom erősíteni, hogy a miniszter angol kommunikációs készsége tovább javult az elmúlt két év során.

A Budai Polgári Szalon beszélgetős estje mintegy száz résztvevő előtt zajlott, vagyis telt házas volt. A fokozott érdeklődést figyelembe véve nyilván akár több százra is ugorhatott volna a résztvevők száma, de a helyszín adottságai ezt nem tették lehetővé. Viszont éppen ez az intimebb légkör segített abban, hogy a meghívott vendég emberi arca közelebb kerüljön hozzánk. Sokunk már találkozott a miniszter asszonnyal, így senkit nem lepett nagyon meg, hogy természetes közvetlenséggel szól a jelenlévőkhöz. Legutoljára két éve, a Tusványoson volt alkalmam beszélgetni vele pár szó erejéig egy út menti fagylaltozónál, gyermekei és férje társaságában. Sem akkor, sem most nem ért csalódás.

Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, ami nemzetünk, kontinensünk és világunk politikai vonalvezetését illeti. De egyvalamit minden kétséget kizáróan tudhatunk: hogy Varga Juditra a jövőben is számíthatunk. Miután az ellenzéki oldalon már felbukkant egy viseltes múltú női politikai szereplő, akinek ráadásul miniszterelnöki ambíciói voltak, megnyugtató, hogy a polgári jobboldalon is látókörbe került egy erős nemzeti öntudattal és elkötelezettséggel bíró hölgy. Ennek ismeretében úgy gondolom, hogy nemcsak a jelenlegi kormányzó politikai elit, de mindannyian, akik a független és erős Magyarországban hiszünk, nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket.

A szerző volt amerikai köztisztviselő, publicista.