A „Kettős mérce Berlinből” című bejegyzésében azt írta: Angela Merkel német kancellár egy szerdai panelbeszélgetésben Manfred Weberrel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjével együtt bírálta azokat az országokat, amelyek az Európai Gyógyszerügynökség lassú és átláthatatlan ellenőrzését megelégelve engedélyeztek keleti vakcinákat.

Hirdetés

Varga Judit kiemelte: el is tekintve attól a ténytől, hogy a keleti vakcinák – amelyeket a legjobb magyar szakemberek vizsgáltak – ugyanolyan hatékonyak és biztonságosak, mint nyugati társaik, akkor sem lehet megfeledkezni arról, hogy márciusban még maga Angela Merkel mondta: ha nem lesz európai szintű Szputnyik vakcina beszerzés, „Németország a maga útját járja majd” – idézte a kancellár szavait a miniszter.

„Hogy is van ez? Magyarország nem járhatja a saját útját, csak Németország?” – tette fel a kérdést Varga Judit, aki szerint „az igazán nagy csavar a történetben”, hogy csütörtökön Michael Kretschmer CDU-s szász miniszterelnök oroszországi látogatása során bejelentette: Németország a nyár folyamán 30 millió dózis Szputnyik V oltóanyag vásárlását tervezi.

Mindeközben a magyar lakosság több mint egyharmada már megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját – emelte ki a miniszter, megjegyezve: ez nem sikerülhetett volna, „ha Brüsszelre várunk”.

Korábban írtuk

A magyar vakcinabeszerzés sikerességét igazolja, hogy egyre több tagállam, így Németország is nyit a keleti oltóanyagok felé. A képmutató nyugati kettős mércén pedig elég csak mosolyognunk – írta Varga Judit.

⚠️ Kettős mérce Berlinből🗓 Angela Merkel egy szerdai panelbeszélgetésben Manfred Weberrel karöltve bírálta azokat az…

Posted by Varga Judit on Thursday, April 22, 2021