Hirdetés
Korábban írtuk

Varga Zoltán (DK) a rokkantnyugdíjasok helyzetét tette szóvá egy konkrét esetet ismertetve. Elmondta, miután a hatóság megállapított egy bizonyos összeget a megváltozott munkaképességűek ellátására, a döntést követően mindössze öt évig lehet újraszámolni és növelni a támogatás mértékét. Hozzátette: egy levélíró 2017-ben adott be felülvizsgálati kérelmet, de a Belügyminisztérium ez év elejéig halogatta a döntést, így kicsúszott a határidőből, nem emelték a támogatását.

A képviselő szerint a törvényt szándékosan úgy alakították ki, hogy ne kelljen megemelni a támogatások összegét. Mikorra várhatják a rokkantnyugdíjasok, hogy végre megkapják a nekik járó támogatást? – kérdezte.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány arra törekedett, hogy mindenkinek méltányos juttatás járjon, akár rehabilitációs, akár rokkantsági ellátásként. Hozzátette: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottságát 18 százalékról 44 százalékra emelték.

Közölte, egy hatósági döntés ellen rendes és rendkívüli jogorvoslattal lehet élni. Ha a hatóság saját hatáskörében módosítja a határozatot, arra egy éve van, de felügyeleti eljárás esetén nincs határidő – magyarázta.