Hirdetés

Varju László (DK) hangsúlyozta: Orbán Viktor miatt van bajban Magyarország, szinte nincs olyan gazdasági vagy politikai ügy, amelyben ne a miniszterelnök okozta volna a gondokat.

Hozzátette: noha a háború Európa minden országát érintette, a pénzromlás Magyarországon a legmagasabb, az élelmiszerárak két év alatt kétszeresükre nőttek, miközben az átlagbér és minimálbér tekintetében Magyarország utolsó előtti az EU-ban. A nyugdíjak csak 15 százalékkal emelkedtek az év elején még 25 százalékos infláció mellett.

Már 4-11 hónapot kell várni egy műtétre – figyelmeztetett, hozzáfűzve: a kormányváltás előtt a GDP 7,5-a százalék jutott az egészségügyre, ma 3 százalék. Az elmúlt 2 évben 150 ezer ázsiai vendégmunkás érkezett az országba, idén viszont már 30 ezren vándoroltak ki a KSH szerint – jegyezte meg.

A rezsicsökkentésről szólva kiemelte: a választás után a kormány „brutálisan” megemelte a gáz és az áram árát, így most 400 százalékos „extraprofitot keresnek” a lakossági gázon. A DK árnyékkormánya ezzel szemben szociális fordulatra készül, igazságos Magyarországot akar – közölte.

Korábban írtuk

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában elismerte, hogy az infláció magasra szökött Magyarországon és más országokban is, emlékeztetett azonban: a háborút nem Orbán Viktor kezdeményezte, a szankciókat pedig az ellenzék támogatta, Orbán Viktor nem, ahogyan az EU-s pénzek beérkezését is az ellenzék akadályozza.

Hangsúlyozta: kormány sikeres gazdaságpolitikája októberre 10 százalék alá szorította inflációt, és a korábbi csökkenés után szeptembertől növekedésnek indultak a reálbérek. Eközben lehet akármilyen gazdasági nehézség, a nyugdíjak értéke akkor is megmaradt 2010 óta – fűzte hozzá.

Ma 2010-hez képest 1 millióval többen dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliség csupán 4 százalék, miközben a rezsi itt a legolcsóbb Európában – mondta.